SOOSIB SUGULASI: Avo Leok sooviks Rahvuste krossi meeskonnas näha kolme Leokit. Lisaks endale ka vennapoegi Aigarit ja Tanelit.Foto: Mati Hiis
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
3. august 2002, 00:00

Tülli pööranud Eesti meeskond ei osale Rahvuste krossil USAs

“Avo Leok keeldus Juss Laansooga koos Rahvuste krossil Eestit esindamast - Juss olevat teda ajaleheveergudel solvanud,” rääkis Eesti krossimeeskonna mäned˛er Kalev Kurg.

Kurg on juba aastaid aidanud Eesti motospordiföderatsioonil meeskonda Rahvuste krossile lähetada. Mäned˛erina hangib ta sõiduks vajaliku raha ning koostab meeskonna.

Tänavu USAs toimuvale jõuproovile sõitmiseks leidis Kurg 400 000 krooni. Eesti koondisse pidid kuuluma Avo Leok, Tanel Leok ja Juss Laansoo.

Ajaleheartikkel muutis Avo Leoki meelt

10. juulil kohtusid föderatsiooni juhid ja sportlased Sõmerpalu staadionikrossil. Kure väitel olid kõik osapooled koondise koosseisu suhtes üksmeelel.

Paraku teatas Avo Leok nädalapäevad hiljem, et ei nõustu koos Laansooga koondist esindama ning nõudis Aigar Leoki rivistusse arvamist. Kolmest Leokist koosnevas meeskonnas oleks ta valmis võistlema.

“Avo sõnul oli Juss teda ajaleheveergudel solvanud,” selgitas Kurg. “Jutt käib 13. juuli Võrumaa Teatajast, kus Laansoo ütles, et ei pea Avot Eesti esinumbriks.”

Samas artiklis pidas Avo Leok enda suurimateks konkurentideks just vennapoegi Aigarit ja Tanelit. Laansoo nime ta mantlipärijate hulgas ei maininud.

Kure sõnul ei saa Avo Leoki ultimaatumi tõttu Laansood meeskonnast välja arvata. “Ta on võitnud juunioride EMil kuuest stardist neli, lisaks veel kiire sõit MM-etappidel,” sõnas ta. “Samas pole ka ilma Avota mõtet Rahvuste krossile minna. Ainuvõimalik otsus on loobuda. Hea, et ma polnud veel sponsoritelt raha kokku korjanud.”

Avo Leokit üritas ümber veenda ka föderatsiooni peasekretär Toomas Ristlaan.

Lisaks Eesti esinumbrile räägiti ka Sõmerpalu motoklubi eestvedaja Väino Leokiga. Kompromissini ei suudetud jõuda.

Leokid soovivad oma esindust

Omapoolse ettepanekuna viitas Väino Leok võimalusele, et nad leiavad ise rahalisi vahendeid ning võivad kolme Leokiga Eestit esindada.

“Meie neile Eesti eest võistlemise luba ei anna,” kinnitas Ristlaan. “Rahvuste krossile mineku rong on läinud. Enam ei aitaks isegi see, kui Avo ümber mõtleks,” kinnitas Kurg.

“Kurg on asja ette võtnud ning rahad leidnud. Kui ta arvab, et praeguses seisus pole mõtet USAsse minna, siis nii ka jääb,” tõdes Eesti motospordiföderatsiooni president Ahto Altjõe.

“Föderatsioonil endal lihtsalt pole meeskonna lähetamiseks raha. Eks järgmisel aastal üritame seda asja paremini organiseerida. Ilmselt tuleb koostada mingi punktisüsteem, mille kolm paremat pääsevad koondisse.”

Belgias MM-etapiks valmistuvat Avo Leokit ei õnnestunud SL Õhtulehel eile telefonitsi tabada.

Väino Leoki sõnul pole probleem mitte ajaleheartiklis, vaid sõidutasemes.

“Kõik kolm Leokit on jõudnud MMil punktikohale. Laansoo pole seda suutnud,” põhjendas ta. “Meeskonna koostamisel peaks ju lugema sportlik printsiip, ent Kurg ütles konkreetselt - Laansoo on kindlasti üks koondislane. See pole ju õige.”