LANGES LAHINGUS: Lõppkokkuvõttes hävitati Eesti koondis, ent siinkohal vajub murule Urmas Rooba (6).Foto: Aldo Luud
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
4. juuli 2003, 00:00

Eesti jalgpalli surm Valgas

«Lõpuks ometi sai see mõrv läbi!» «Nii nad tapsidki meie Ferdinandi!» «Eesti jalgpalli surm!» Sellised väljendid kostsid Valgas, kui Balti jalgpalliturniiri avamängus oli Eesti kaotanud Leedule 1:5.

Esimest korda võis kuulda, kuidas fännid pärast mängu kodumeeskonna välja vilistasid. Tavaliselt on siniste poolehoidjad ka kaotuse korral leebemad.

«Loomulikult olen pettunud, kuid ei saa nõustuda, et tegemist oli kõige hullema mänguga minu treeneriajal,» sõnas koondise juhendaja Arno Pijpers. «Oleks Eesti põhikoosseis samamoodi mänginud, siis oleksin küll masenduses.»

Kaitseliinis kolm debütanti ja tagasitulija

Et erinevatel põhjustel puudus Eestil umbes tosin põhimängijat, läks Leedu vastu väljakule nii-öelda eksperimentaalne koosseis. Kõige suuremad olid kaotused kaitseliinis, kuhu eile kuulus kolm debütanti – Dmitri Kulikov, Ragnar Klavan ja Jaanus Sirel. Neljas mees oli Toomas Kallaste, kes viimati mängis koondises kuus ja pool aastat tagasi.

Tagaliini ebakindlus torkas silma esimestest minutitest alates. Üsna kergelt lasti läbi nii vastaseid kui ka palli. Mõnel juhul oli tegemist positsiooniliste vigadega, mõnikord eksiti lihtsates olukordades. Kuigi esimese ohtliku olukorra tekitas Meelis Rooba kauglöök, kontrollisid sündmuste käiku pigem leedulased.

Külaliste ponnistused kandsid vilja poolaja lõpus. Sireli eksimuse ja Kulikovi valearvestuse järel pääses Igoris Morinas äärelt läbi. Lõpuks valis ka väravavaht Sergei Pareiko vale asendi ja pall lipsas lähinurgast sisse.

Enam-vähem samamoodi võib kirjeldada kõiki Leedu väravaid. Ikka andis keegi valesöödu, lasi palli läbi või jättis oma mehe valveta. Üheski olukorras ei leidunud ka päästjat, kes suutnuks kaaslase viga paigata.

Ainus lootusekiir tekkis teise poolaja algul, kui debütant Sirel suunas Marko Kristali nurgalöögi peaga võrku. Kahemeetrine mees hüppas Leedu kaitsjad üle ja avas debüütmängus isikliku skoori.

«Lõin küll ilusa värava, aga meeleolu pole kiita,» tunnistas Sirel. «Tõsi, kui tabloole tuli 1:2, olime veel päris heas tujus. Aga nüüd valdab ikkagi kurbus.»

Sirel möönis, et põhiülesande – kaitsetööga – võinuks ta paremini hakkama saada.

«Patuoinaks» võis tembeldada ka Pareiko – millisele väravavahile meeldiks viit palli võrgust välja koukida? «Otseselt jääb minu hingele kaks väravat – esimene, kui valisin vale asendi, ja neljas, kui ei reageerinud õigel ajal kauglöögile. Et ma pole kaua Eesti koondises mänginud, selle taha pugeda ei tohi. Professionaal peab olema igal ajal valmis platsile minema. Eks olingi valmis, aga lihtsalt eksisin,» arutles Pareiko.

Pijpers keeldus kategooriliselt üksikuid süüdlasi välja toomast. «Küsimus oli ainult ühes – täielikult puudus koostöö ja meeste omavaheline arusaam, mis tavaliselt on Eesti koondise hea omadus. Kui mängurütm läheb tasakaalust välja, tekib kohe probleeme,» üldistas Pijpers toimunut. «Õnneks on meil võimalus mängijaid vahetada ja vigu parandada – sest tean, millest raskused tekkisid.»

Ainult üks süüdlane – kogu meeskond

Positiivse poole pealt tõi Pijpers välja vaid Klavani õnnestunud debüüdi. «Jah, temagi eksis sageli, aga 17-aastase kohta vedas hästi välja,» ütles Pijpers ning lõpuks lisas: «Kõrvalt on lihtne lahmida. Et mõni mees mänginuks ehk paremini. Süü kaotuse eest saab panna ainult meeskonnale tervikuna.»

Klavan oli enda suhtes kriitilisem kui peatreener. «Tehnika kallal tuleb kõvasti töötada,» sõnas ta ja süüdistas end teise värava toonud olukorras: «Arvestasin palli lendu valesti.»

Täpselt kaks aastat tagasi kaotas Eesti Riias Leedule 2:0 eduseisust 2:5. Samuti Balti turniiril. Sellest võib jääda mulje, et Pijpersi ajal ripub naaberriikide turniiri kohal justkui needus – eriti pärast seda, kui hollandlane võistlust kergelt kritiseeris.

«Asi pole Balti turniiris,» ei uskunud kogenud Kristal mingit nõidust. «Mäletan küll eelmist lüüasaamist. Tookordki proovisime ka varumehi. Tundub, et meie eksperimendid kukuvad läbi.» Võib arvata, et mängus Lätiga teeb Pijpers algkoosseisus vähemalt kuus-seitse vahetust.

Õnneks tegid eile rõõmu noored – kuni 21-aastaste koondis sai Leedu üle väärtusliku võidu 3:2.

Balti jalgpalliturniir

3. juuli, Valga linnastaadion, 700 pealtvaatajat.

Eesti – Leedu 1:5 (56. Sirel – 38. Morinas, 44. D. Cesnauskis, 72. Velicka, 84. Bezykornovas, 90+1. E. Cesnauskis).

Eesti: Sergei Pareiko, Dmitri Kulikov (46. Vjatšeslav Zahhovaiko), Jaanus Sirel, Toomas Kallaste, Ragnar Klavan, Meelis Rooba, Maksim Smirnov (66. Ott Reinumäe), Liivo Leetma, Kristen Viikmäe, Marko Kristal, Aleksander Saharov (55. Joel Lindpere).

Leedu: ˇydrunas Karcemarskas (88. Gytis Padimanskas), Vidas Alunderis, Ignas Dedura, Nerijus Radzius, Darius Maciulevicius (56. Tomas Tamošauskas), Saulius Mikalajunas (46. Edgaras Cesnauskis), Igoris Morinas, Vadimas Petrenko (81. Virmantas Leme˛is), Ricardas Beniušis (71. Andrius Velicka), Darius Regelskis, Deividas Cesnauskis (75. Marius Bezykornovas).

Hoiatus: 53. D. Cesnauskis.

Väljakukohtunik: Martin Ingvarsson (Rootsi).

U-21: Eesti – Leedu 3:2 (6. ja 36. Jääger, 81. Vassiljev – 31. Šavenas, 90+2. Mi˛igurskis).