NELI MEEST PAADIS, ILMA KOERATA: Eessõudja Tõnu Endrekson (paremalt), Leonid Gulov, Andrei Šilin ja Silver Sonntak.Foto: Mati Põldre (Pärnu Postimees)
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
19. august 2003, 00:00

Paat liigub libedalt, kui neli korda üks võrdub neli

«Üksikult vaadates oleme kõik tugevamaks läinud, saaks ainult paadi hästi liikuma,» lootis Silver Sonntak, üks sõudjaist, kes Eesti paarisaerulisel neljapaadil MM-võistlustele olümpiakohta püüdma läheb.

Kolm aastat tagasi Sydney olümpia eel võitlesid narvakad Andrei Šilin ja Leonid Gulov pärnakate Tõnu Endreksoni ja Sonntakiga selle nimel, kes saavad Eestit kahepaadil esindada. Nüüd istuvad neli meest ühes paadis.

«Idee kujul oli neljalise moodustamisest juttu juba enne Sydney mänge,» teadis sõude-treener Jaan Tults, mõtte eestvedaja. «Sisuliselt sündis neljaline muidugi siis, kui 2001. aasta augustis Hiina päritolu paat kohale toodi.»

Neljapaadi «töökeel» on vene keel

Nüüd on meestel juba uus paat. «Aga katki lähevad samad kohad, mis esimesel paadilgi – jalatugede kinnitusdetailid. Sõiduomadused on paadil head, aga üle ühe hooaja hästi vastu ei pea,» rääkis Sonntak.

«Alati leidub teisi võimalusi, kuid praegu neljalise projekt õigustab end,» arvas Narva treener Sergei Gluško, kes mehi juhendab. «Paatkond pole võimeid ammendanud.»

Gluško sõnul saavad kahest erinevast linnast ja rahvusest mehed hästi läbi. «Ah, et kas vaba aega veedavad koos? Raske treeningutsükli ajal seda aega ei jäägi!» muigas Gluško.

MM-võistluste eelne viimane laager viidi läbi «võrdsuse» põhimõttel – kolm nädalat Narvas, kolm nädalat Pärnus. «Pole mingit vahet, kus harjutada. Pärnu on suvel meile kui teine kodulinn,» ütles Šilin.

Paatkonna «töökeeleks» on kujunenud vene keel. «Kui hakkad eesti keeles selgitama, kulub aega. Lööd käega ja lähedki vene keelele üle,» selgitas Sonntak.

Olümpiapileti tagab pääs 11 parema hulka

Eelseisva MMi eesmärkidest rääkides on kidakeelseim Gulov. «Eks Milanos näeme, kuidas treeningud õnnestusid,» poetas ta. Kui temalt küsida, kas neljalise jätkamine Ateenani on nüüd otsustatud, vastas Gulov kohe: «Aga mis saab, kui neljaline ei pääsegi olümpiale?»

«Selge, et miinimumülesanne on tulla 11 parema hulka ja teenida olümpiapilet,» ütles Gluško. «Parimal juhul võime pääseda A-finaali ehk esikuuikusse. Kui sinna jõuame, pole medalgi võimatu. Oleme ju kõiki rivaale vähemalt korra edestanud.»

Treeneriga sarnaselt arvas Endrekson, ent Sonntak oli ettevaatlikum. «Enne olümpiat klopsivad tuntud sõuderiigid tugeva neljalise kokku. Kui kahel eelmisel aastal saime seitsmenda koha, polnud konkurents nii kõva,» sõnas Sonntak.

Eesti paarisneljalise kõik sõudjad on pikad (üle 190 cm) ja kehaliselt tugevad. «Meil võib olla erinev koolkond, aga treeningu käigus tehnika igal juhul ühtlustub,» arvas Sonntak.

Timmitakse masinat nagu vormel-ühes

Gluško sõnul tekib igas paatkonnas koostööprobleeme, sest sõudmine on tehniliselt keerukas spordiala. «Aga esmalt sõltub koostöö tõhusus sellest, kuidas igaüks individuaalseid vigu vältida suudab,» lisas ta.

MMi eel on koostöö lihvimisel olulisem viimane nädal. «Siis algab masina timmimine nagu vormel-ühes,» tõi Šilin võrdluse. «Raske treeningutsükli ajal on kõik väsinud. Kergema käigu leiame siis, kui koormused maha võtame,» lisas Gulov.

Ettevalmistuse ajal ei jäänud ilma tõttu ära ühtki treeningut, kuigi Narvas häiris palavus, Pärnus tugev tuul. «Oligi hea, et pidime selliste tingimustega harjuma. Milanos on MMi ajal arvatavasti palavamgi. Ning Ateenas olevat augustis alati tugevad tuuled,» teadis Endrekson.

Senist hooaega kokku võttes nentis Gluško, et pole tulemustega rahul. «Hooaja algus läks sõna otseses mõttes kesiselt. Luzerni MK-etapil libises paat paremini, ent MMiks jäi veel varu,» leidis Gluško.

Treener Gluško: Jüri Jaanson poleks neljalisse sobinud

Kui neljalise projekt teostus, nähti ühe võimalusena ka Jüri Jaansoni liitumist. Nüüd on selge, et Eesti esisõudja jätkab ühelisel.

Treener Sergei Gluško pole nõus arvamusega, et Jaanson ei sobi meeskonda tehnika pärast. «Nii kõrge tasemega sõudja nagu Jaanson võiks võistelda ükskõik millises paadis. Ausalt öeldes arvan: pigem sõltub sobivus isikuomadustest. On sportlasi, kes löövad rohkem läbi individualistina,» esitas Gluško hinnangu Jaansoni kohta.

Sõudeliit lubas teatavasti Jaansonil loobuda Eesti meistrivõistlustest ja valmistuda MMiks USAs.