IKKA EDASI: Enar Jäägeri noor karjäär ei tunne seni tagasilööke. Loodetavasti neid ei tulegi.Foto: Mati Hiis
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
4. veebruar 2005, 00:00

Enar Jääger: «Hea, et aasta ootasin.»

Enar Jäägeril täitus kõigest 20aastasena unistus, mis mõnel ei täitu kunagi – temast sai eile Venemaa viienda jalgpalliklubi Moskva Torpedo täieõiguslik liige.

Enar Jääger istus eile hommikul veel FC Flora jalgpallurina Tallinna–Moskva lennukile. Ees ootasid kohtumine Moskva Torpedo vutiklubi bossiga. Aga 20aastane Kohilast pärit noormees ei tundnud hinges vähimatki ärevust.

«Tegelikult oli kõik kindel. Polnud midagi pabistada. Arutasime natuke lepingu detaile ja andsin allkirja. Olen rahul,» lausus Jääger pärastlõunal.

Jääger lõi Torpedoga käed kolmeks aastaks, temast sai Andres Operi ja Andrei Stepanovi järel kolmas Maarjamaa pallur Venemaa suurklubis. Kuivõrd ost Torpedo kukrut kergendas, jäi asjaosaliste endi teada – nagu oli jäänud ka Operi ja Stepanovi soetamise järel.

Vette visatud kassipoeg ujus kenasti pinnale

Täna naaseb Jääger koju, seejärel reisib Eesti koondisega Venetsueelasse ning alles siis alustab igapäevast torpedolase-elu. Esialgu hakkab ta pesitsema klubi hiiglasliku Lu˛niki kompleksi hotellis. «Tuba on siin väike, aga ma ei nurise,» ütles võõramaalane nimelt tollest väikest toast telefoni.

Jäägeri karjäär on kulgenud parasjagu tormiliselt. Tunamullu edutas Arno Pijpers ta FC Valgast FC Florasse ning viskas vette rahvusmeeskonna MM-mängus Bulgaariaga. Jääger läbis küpsuseksami külmaverelise kindlusega.

«Mul on kõik hästi läinud, olen kogu aeg ülesmäge liikunud. Mingit õnnetust pole juhtunud,» tähtsustas ta.

Treeneri plaan: kasvatada Jääger paremkaitsjaks

Tegelikult võinuks Jääger pääseda vaesest Eesti liigast Vene jalgpallis liikuvaid summasid nuusutama juba mullu. Jaroslavli Šinnik tahtis teda osta, kuid Jääger üllatas mõndagi kiibitsejat «ei»-sõnaga.

«No mulle ei meeldinud see klubi! Ma isegi ei kõhelnud, mu otsus oli kindel. Põdema kah ei jäänud,» meenutab Jääger. «Hea, et jaksasin oodata. Torpedo on palju parem valik – siin on Andres ja Andrei ees, Moskva-suguses suurlinnas on ilmselt algul lihtsam. Vene keelega pole mul kiita – aru saan, aga ei räägi.»

Äsjase Türgi-laagri lõpetuseks lausus Torpedo treener Sergei Petrenko Jäägerile üsna selgelt, et arvestab eelkõige tema kui paremkaitsjaga. Koondises ja Floras on Jääger põhiliselt tegutsenud keskkaitses.

«Laagris mängisin põhiliselt duubelrivistuses, aga see ei tähenda üldsegi, et ka hooaega seal alustan. Tean, et mind ootab kõva võitlus ja olen väljakutseks valmis. Venemaa liiga on väga tugev, aga ihkan siit veel edasi liikuda,» kuulutas tippupürgija auahnelt.

ENAR JÄÄGER

Sündinud | 18. novembril 1984 Kohilas.

Pikkus ja kaal | 178 cm ja 72 kg.

Klubid | FC Lelle (2000), FC Valga (2001-02), FC Flora (2003-04).

Saavutused | Eesti meister 2003, Eesti superkarika võitja 2003 ja 2004.

Koondises | pidanud 22 mängu. Debüteeris 10. veebruaril 2003 Ekuadoris.

Hüüdnimi | Jäks.

Vend Enver: «Ei mingit kadedust.»

Enar Jääger jätab FC Florasse maha palju kaaslasi, teiste hulgas kaks aastat vanema venna Enveri.

«Pean vaatama, kuidas temast tühjaks jääva koha täidan,» muigas Enariga Tallinnas korterit jaganud Enver.

Karjääriredelil on Enar liikunud kiiremini, ent Enver vanema venna kompleksi ei põe. «Pole siin mingit kadedust, ainult rõõm. Ausalt. Olen veendunud, et Enar suhtunuks täpselt samamoodi, kui mina enne välismaale pääsenuks. Ta vääris seda lepingut – ja mida varem sa heasse klubisse pääsed, seda parem,» rääkis Enver Jääger.