Foto: Toomas Huik (Postimees)
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
15. mai 2006, 00:00

Tarmo Jallai jooksis rekordi (1)

Tõkkesprinter Tarmo Jallai aastast-aastasse tehtud visa töö tõi laupäeval korraliku palgapäeva, kui ta jooksis Mehhikos peetud võistlusel Eesti rekordi 13,62.

Saavutus on seda hinnatuim, et tulemus sündis heas konkurentsis ning neljanda koha saanud eestlane edestas ka tiitlivõistlustel medaleid korjanud rootslast Robert Kronbergi. Eelmisest, tema enda nimele kuulunud, rekordist oli eestlane kiirem viis sajandikku.

«Tarmo emotsioon oli vägev,» rääkis Jallaiga telefoniühenduses olnud treener Jaanus Kriisk. «Ta andis mõista, et sellel aastal on veel midagi plaanis… mis täpselt, seda ta mulle ei öelnud.»

Guerva abiline aitas võistlema

Igapäevaselt harjutab aspirantuuris õppiv Jallai USA-s. Lisaks Eestis viibivale Kriiskile, on ta konsulteerinud mitmete tipptreeneritega. Abi on ka Mehhiko tippjooksja Ana Guerva abilisest Raul Barrerast, kelle vahendusel Jallai rekordi toonud võistlusele pääseski.

«Tarmo teadis sellest võistlusest pikalt ette ja sai rahulikult valmistuda. Ta pole mees, kes peab korraliku tulemuse jaoks enne mõne stardi tegema. Hea vormi korral võib ta tulla ja kohe panna,» selgitas Kriisk. «Jõunäitajate poolest oli ta juba talvel väga hea, temasuguse pika mehe jaoks ongi võimsus väga oluline. Kui sinna juurde panna korralik tehnika, võibki väga kiiresti joosta.»

Kriisk meenutas, et Jallai edu on tulnud tasapisi tõsise töö tulemusena. «Kui kaheksa aastat tagasi koostööd alustasime, jooksis ta 110 meetrit tõkkeid 15 sekundiga. Võtsime plaani, et peaks jõudma 14,30ni, kunagi olnuks see meistersportlase norm,» pajatas Kriisk. «Nii on ta pidevalt arenenud ja olen teda ikka utsitanud, et ei jäta pooleli, proovime veel. Nüüd on juba raske ennustada, kuhu ta jõuda võib. Plaanitu on ju mitu korda üle tehtud.»

Pärast pisukest mõtlemist lisas Kriisk, et 13,50 võiks Jallai joosta küll. Kui selle tulemuse juures õnnestub saavutada stabiilsus, võib Euroopa võistluskarussellis tiirelda.

Eesti tuleb ära desinfitseerida

Eeloleval hooajal panustab Jallai Eestis võistlemisele – kohaliku kuldliiga etapid, Euroopa karikavõistlus ja rahvusvahelised õhtumiitingud. «Tegelikult pole ta juba mitu aastat saanud hea tervise juures kodus võistelda,» märkis Kriisk. «Neljapäeval saabub ta koju ja selleks ajaks peaks kogu Eesti ära desinfitseerima, Tarmo püüab ju kõik viirused kinni, ka suvel.»