TEHTUGA RAHUL: Andrei Jämsä (paremalt), Tõnu Endrekson, Igor Kuzmin ja Allar Raja naasid läinud ööl Etonist MM-pronksiga. Mullu istusid sellest paadist pronksikvartetis Jämsä ja Endrekson.Foto: Rein Kilk
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
28. august 2006, 00:00

Jälle pronks! (3)

Eesti sõudmise lemmiklaps ehk Püha Lehm, mille vajadused täidetakse esmajärjekorras, vastas eile Etonis Lake Dorney nime kandval kanalil hoolitsusele mulluse MM-pronksi kordamisega.

Paatkonna liider Tõnu Endrekson oli aina kuulutanud, et neliku eesmärk on kuld. Nüüd säras ta medalit vastu võttes sama kirkalt kui kaaslased Allar Raja, Igor Kuzmin ja eessõudja Andrei Jämsä.

«Jumal tänatud, et selles tuules nõndagi läks!» hüüatas Endrekson. «Üks viga võinuks kuuendaks langetada ja meie pole ju veel nii kokku harjutanud, et suudaks kogu aeg topelttähelepanelikud olla.»

Auhinnad kaelas, lidus kolm meest paati treilerile laadima, sest MM-linnast lahkumiseni ei jäänud tundigi. Raja aga andis esmalt ETV-le intervjuu ning läks siis dopingukontrolli – 23aastane meesteklassi debütant polnud sel suvel üllatanud üksnes kaasmaalasi, vaid ka rahvusvahelisi alajuhte.

«Ma ütlen, et tänane oli ikka võit!» lausus treener Tatjana Jaanson. «Võitnuks me kulla nende ees, kes on aastaid koostööd teinud – no see näidanuks meie ülesannet liiga lihtsana.»

«Mõni tiim sõidab koos kümme aastat, meie saime ühe kuuga sõidu enam-vähem klappima,» jagas Raja sedaaegu rõõmu televaatajatega.

Poolakad kaitsesid veenvalt MM-tiitlit

Tugeva algusega üllatas Ukraina, Eesti jõudis 500 m märki neljandana. Liidrile ei kaotatud aga sekunditki.

Teisel veerandil ei tulnud ukrainlased hetkeks valju tuulega toime ja langesid tahapoole. Juhtima asus tiitlikaitsja ja suurfavoriit Poola, järgnesid olümpiavõitja Venemaa ja Eesti.

Täpselt mulluses koosseisus sõitnud Poola kadus oma teed, Eesti surus aeglaselt, kuid kindlalt maha Venemaa vastuhaku. Ent Ukraina jaksas uuesti kerkida ja hõbedale tõusta. Vahed olid selged. See, et tšehhid, kes olid võitnud kolmest tänavusest MK-etapist kaks, ja Ateena olümpialt kullaga tulnud venelased viimaste kohtade eest heitlesid, muidugi üllatas.

Jämsä: «Kõrges laines koostöö lagunes natuke.»

«Meie sõit tuli hetkeseisu arvestades välja küll, aga tuulise ilmaga pidanuks natuke ärksam ja särtsakam olema. Ma arvan, et tuimavõitu liigutused tulenesid kahe eelmise sõidu väsimusest,» rääkis treener Jaanson. «Loomulikult olid väsinud teisedki – ja nii on pronksmedal praegu õige tulemus.»

«Stardiga saime täna hästi hakkama, aga kõrges laines koostöö lagunes natuke ja me ei suutnud täit füüsist mängu panna,» selgitas Jämsä. «Muidugi tuleks seda suuta iga ilmaga.»

Jämsä võttis tõeks, et oli pärast eelsõitu ja poolfinaali ka kullale mõelnud, ent tõdes realistlikult: «Ühekuise koostöö järel on juba finaalikoht suur asi, pronks seda enam.»

«Kui keegi öelnuks mulle aasta hakul, et võidan MM-medali, ma vastanuks: muidugi võidan, aga ütle sina, mis aastal!» naeris dopingukontrollis minutitega toime tulnud Raja. «Uskumatu aasta! Juba Kuzmini ja minu kahepaat läks uskumatult hästi liikvele, järgmine uskumatu asi oli neljapaati sattumine. Ja nüüd see medal!»

«Ootamatu eksperiment õigustas end!» ütles Endrekson.

MMi finaal

1. Poola (Konrad Wasielewski, Marek Kolobowicz, Michal Jelinski, Adam Korol) 5.38,99, 2. Ukraina (Vladimir Pavlovski, Dmitri Prokopenko, Sergei Biluštšenko, Sergei Grin) 5.40,47, 3. Eesti (Allar Raja, Igor Kuzmin, Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä) 5.41,23, 4. Itaalia 5.42,66, 5. Tšehhi 5.46,61, 6. Venemaa 5.46,70.

Eesti paarisneljane

Allar Raja | Sündinud: 22. juunil 1983. Mõõdud: 190 cm, 93 kg. Klubi: Pärnu Kalev. Treener: Matti Killing. Saavutusi: MM-pronks 2006 neljapaadil, U23 MMi kaheksas ühepaadil 2004, U23 EM-kuld ergomeetril 2005.

Igor Kuzmin | Sündinud: 23. novembril 1982. Mõõdud: 186 cm, 80 kg. Klubi: Narva Energia. Treener: Sergei Gluško. Saavutusi: MM-pronks 2006 ja olümpia 9. koht 2004 neljapaadil.

Tõnu Endrekson | Sündinud: 11. juunil 1979. Mõõdud: 198 cm, 104 kg. Klubi: SK Pärnu. Treener: Mihkel Leppik. Saavutusi: MM-pronks 2005 ja 2006 neljapaadil, olümpia 4. koht 2004 ja U23 MMi kuld 2001 kahepaadil.

Andrei Jämsä | Sündinud: 14. veebruaril 1982. Mõõdud: 185 cm, 92 kg. Klubi: SK Pärnu. Treener: Mihkel Leppik. Saavutusi: MM-pronks 2005 ja 2006 ning olümpia 9. koht 2004 neljapaadil.

Treener Tatjana Jaanson | Sündinud: 23. novembril 1966. Klubi: SK Pärnu. Parim saavutus sportlasena: Hea Tahte mängude võitja 1990 roolijata kahepaadil. Parim saavutus treenerina: MM-pronks 2005 neljapaadiga.