PERE KESKEL: Leonid Gulov abikaasa Kristiana ja poja Daniiliga pärast Pärnu ühepaadisõidu võitmist.Foto: Arno Saar
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
19. juuni 2007, 00:00

Gulov: "Jaansonite paati ma ei istu!" (10)

Neljapaadist vihapurskega lahkunud sõudja Leonid Gulov treenib Narvas kui üksik hunt. Plaane aitab seada vähktõvega võitlev treener Sergei Gluško, lõiguaegu mõõdab jõekaldalt veel last imetav abikaasa Kristiana, hiljutine Läti koondise liige.

Gulov oleks kui mainekujundaja juures käinud. Ta on asendanud paljakspöetud pea paraja lakaga ja eesti keele ületalve selgemaks õppinud. "Tahaks eesti keelt harjutada, aga siin pole ju kellegagi..." kahetseb ta.

Ühes pole Gulov muutunud: "Kuni Tatjana Jaanson on neljase treener ja Jüri Jaanson selles sõuab, ma paati ei istu!"

Kahemeetrine narvalane lubab: "Tänavuseks jään ühepaati, olgu neljase koosseis milline tahes. Eesti sõudmises otsib igaüks praegu varuvariante, kuid mina ei taha varus olla. Medalid on head, aga suurima rahulduse toob ikkagi sportlik edasiminek."

Katsevõistlusel tõestasin, et olen siiski sportlane

Aprilli lõpul võitis Gulov Pärnus koondise katsevõistluse. "Ei uskunud, et nii hästi sõuan. Sügisel tehti põlvele neljas operatsioon, kuu aega liikusin karkudega, harjutama hakkasin alles detsembris."

(2002 aitas Gulov Narva sõudebaasis ehitusmehi, kui jalg kahe paneeli vahele jäi. Sealtpeale liigub noorteklasside neljakordne maailmameister, keda Jüri Jaanson kunagi Eesti kõigi aegade andekaimaks sõudjaks nimetas, arstide vahet.)

Katsevõistluse lõpuliinil kukkus võidukas Gulov äkitselt valjuhäälselt sajatama ja nüüd tuleb seda kahetseda.

"Samal ajal toimusid Tallinnas aprillikorratused. Mingil juhul ei väljendanud ma midagi eestlastevaenulikku. Kui hüüdsin, et saite nüüd ja ärge rohkem nii rääkige, mõtlesin inimestele, kes mulle eelmisel aastal 30 punktist koosneva pretensioonide nimekirja esitasid. Tõestasin, et olen siiski sportlane! See oli vabanemine."

"Kui keegi mulle halba teeb, mäletan seda kaua."

"Ma ei taha uut konflikti. Kui viskan ühe kivi, tuleb neid robinal vastu. Praegu on mul kõik korras. Jaansonitele ei saa pretensioone olla, sest suhted puuduvad," lausub Gulov.

"Kui keegi mulle halba teeb, mäletan seda kaua. Olin noor ja mulle lubati kullamägesid: tule vaid meiega! Me võinuks Tõnu Endreksoniga tugevaima paatkonnana kahekesi jätkata, kuid Tatjana rääkis augu pähe, et neljasega on parem. Tal oli meid vaja.

Neljane liikus hästi, sest seal istusid kõige tugevamad. Ei kahtle, et Tatjana treenib neljast hästi, valdab nõkse. Kuid järgmise hooaja eel märkasin, kuidas ma enam ei arene. Tean, et täitsin ühesel harjutades kogu Tatjana plaani – kiirendused, kilomeetrid, tehnikaasjad. Ja äkitselt teatab ta, et viga on ainult minus – ma ei suutvat häälestuda."

Gulov erutub taas: "Tatjana tahtis, et ma oleks kogu aeg Pärnus, sest moodustan vaid neljandiku tiimist. Varem anti lubadus, et treenime neljandiku aega Narvas, sest meeskonnas peavad kõik võrdsed olema. Kui kõigil tuleb kaua kodunt eemal olla, siis tean, et igaühel on halb, ja miks mina peaksin erinema. Nüüd pidin mina lausa Pärnusse kolima!"

Usub, et peretülid Kristianaga ei häirinud sporti

Samal ajal ootas Kristiana last ja kuuldused Gulovite peretülidest ulatusid kodunt kaugemale.

"Kõigil on langused, ka abielus. Vahel on hästi, vahel halvasti. Olime nooremad, ei osanud olukordadest välja tulla," tunnistab sportlane. "Praegu on asjad kombes. Loodan, et suudame kogemuste najal nii jätkata."

Gulov arvab, et kodusegadused ei häirinud treeninguid ega seganud häälestumast, pigem vastupidi: "Kui trennis miski ei õnnestu ja sind pidevalt süüdistatakse, hakkad kodus närve maha laadima. Kõik viskab üle! Aga kui kodus on kehvasti, lähed pigem trenni ja annad endast seal kõik."

Neljasest eraldunud sõudja usub raudselt, et Tatjana süüdistuste taga on Jüri. "Olnuks mul Tatjanaga lihtsaid erimeelsusi, siis me vaielnuks ja otsustanuks. Aga kodurahu on ka Tatjanale tähtsaim. Kui praegu kõrvalt vaatan, näen ju ka, kelle mõjul otsustatakse, kes kellega ühte paati istub. Hea, et see enam mind ei puuduta. Olnuks probleemid vaid minu ajal, ma arvaksin, et ju siis olin süüdi. Aga kõik läheb sama hooga edasi!"

Piirdub esialgu plaaniga tuua ühepaadil olümpiakoht

Gulov kinnitab, et katsevõistluseks ta vormi ei forsseerinud: "Praegune vorm on palju parem. Ma ei arvanud Pärnu võidu järel üldse, et peaks maailmas kohe edukas olema. Ühepaadil on kõva konkurents, iga tippmees võib mitmepaadis hoobilt läbi lüüa. Lisaks on vaja ühepaadikogemust. Kuigi ma ei kaotanud Linzi MK-l liidritele palju, piirdun praegu plaaniga Müncheni MMilt olümpiakoht tuua ehk 11 parema sekka jõuda. Tuleb rohkem, on tore."

Gulov ja Gluško peavad reaalseks, et tänased kahepaadid Tõnu Endrekson – Jüri Jaanson ja Igor Kuzmin – Allar Raja ühinevad lõpuks ikkagi neljasesse.

"Oleme arutanud, et neljapaati võiks Leonid minna vaid siis, kui Endrekson ja Jaanson üritavad MMile kahesel jõuda ning Kuzmin ja Raja peaks moodustama neljase teiste meestega," sõnab Gluško.

Gulov vangutab pead ja tõstab ühepaadi Narva jõele.

"Järgmise MK-etapi jätan vahele, lähen hoopis Trakaisse treeningutsüklit jätkama. Plaanid on paigas. Treener Trakaisse ei pääse, aga Kristiana koos kümnekuuse Daniiliga tuleb. Väga palju ta mind veel aidata ei saa, kuigi õpib Riia ülikoolis kehakultuuri. Kuniks piima jätkub, on pojal teda rohkem vaja kui minul."

Gulov viipab ja eemaldub pikale treeningule.