OTSAD LAHTI: Jüri Jaanson (vasakul) ja Tõnu Endrekson jätkaksid meeleldi nii kaheses kui ka poole suuremas paadis. Foto: Sõudeliit
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
26. juuni 2007, 00:00

Jüri Jaanson: mõtlen nii endale kui ka Eesti sõudmisele!

Pühapäeval Amsterdamis MK-etapi võitnud Jüri Jaanson ja Tõnu Endrekson otsustasid, et jätkavad võistlemist kahepaadis, kuid teatud tingimustel ei välista neljasesse kolimist.

"Võime Tõnuga vallutada mis tahes tippe, neljane on praegu aga paras loterii," ütles Jaanson. "Ent näen eduvõimalust mõlemas paadis. Kui kõik mõtleksid ja harjutaksid ühtmoodi – praegu otsustavad ühed üht-, teised teistmoodi –, tahaksin pigem istuda neljases. Aastal 2005 oli meil väga hea koosseis, on võimalused koostada veel võimsam paat."

Ometi – kahesega on praegu kõik korras, neljasega seoses üleval vaid küsimärgid. "Üks asi on see, mis kasulik mulle, teine, mis Eesti sõudmisele," vastas Jaanson. "Mõtlen mõlemale. Ma küll tahan, et Eesti saaks lähetada tuleval aastal olümpiale võimalikult rohkem sõudjaid. Poolpidune neljane pole eesmärk."

41aastane Jaanson lisas, et vanusegi tõttu sobiks talle suurem paat paremini. "Ma pole üldse kindel, kas pean järgmise aastani vajalikul tasemel vastu. Kui näen Tõnu harjutamist, motiveerib see mind vastu pidama."

Jaanson ja Endrekson ning paatkonna treener Tatjana Jaanson esitasid sõudeliidu peatreenerile Jaan Tultsile soovi kutsuda lähipäevil kokku ümarlaud – ikka tugevaima neljase huvides –, kus koos kõik Eesti paremad sõudjad ja nende treenerid. Ka Leonid Gulov, kes avalikult kuulutanud, et ei istu enam Jaansoniga ühte paati.

Äsja MK-etapi võitnud duo kinnitas, et näeb kahe kuu pärast peetaval MMil eduvõimalust mõlemas paadis. "Oleme kahese väga hästi üles töötanud," kiitis Endrekson. Jaanson lisas: "Meil Tõnuga on hea tagala olemas: kui miski muu ei õnnestu, sõidame kaheses.

Tults püüab Gulovit veenda ühepaadiprojektist loobuma. Too on teatanud, et tahab just selles klassis tuua Eestile olümpiakoha. 2005. aasta pronksises neljases istus lisaks Jaansonile, Endreksonile ja Gulovile ka pikast tervisehädast taastuv Andrei Jämsä. Lisaks on Eestil veel kaks tugevat paarisaerumeest MK-sarja avaetapil kolmanda koha saanud Allar Raja ja Igor Kuzmini näol.

Kombineerimine jätkub, enne MMi on võimalik vormi kontrollida veel juuli keskel Luzernis peetaval MK-etapil.