Foto: Ap/Scanpix
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
16. juuli 2007, 00:00

Ülivõimsad! (5)

Jüri Jaanson tõestas igiliikurimainet, kui võitis sõudmise MK-etapil Luzernis kahepaadil Tõnu Endreksoniga esikoha ja mehed võtsid sellega MK-üldvõidu. Varem oli Jaanson MK-sarja esikoha noppinud ühepaadil 1990. ja 1995. aastal.

Eilset kahepaatide finaali oli nauditav jälgida. Jaanson ja Endrekson tõmbasid end ladusa koostöö saatel juba stardis ülejäänutest ette ja eemaldusid üha. Meeste nägudelt ei peegeldunud ka liigset väsimust. Pool kilomeetrit enne lõppu küündis edumaa rohkem kui kolme sekundini, seda hoiti kindlalt ja kahekilomeetrine distants lõpetati ajaga 6.17,63. Nõnda võideti teine etapp järjest, parimad oldi ka kolm nädalat tagasi Amsterdamis.

"Asjaolu, et juhtisime algusest lõpuni, ei üllatanud meid, aga rõõmustas väga!" otsis Jaanson veidi tagasihoidlikumaid sõnu. "Saavutasime väga hea rütmi ja koostöö, Tõnu tuli mulle kui eessõudjale ilusti järele."

Paarimees Endrekson lisas: "Startisime nii nagu alati, koostöö klappis algusest peale hästi. Kui nägime, et kiired alustajad sloveenidki meist maha jäid, oli vaabštše hea olla! Töötasime ökonoomselt, asi oli kogu aeg kontrolli all. Üle me ei pingutanud."

Esikoht rõõmustas kangeid eesti mehi seda enam, et Luzerni mindi üsna suure koormusega treeningute pealt ja õiget vormi taga ei aetud. "Idee järgi peaksime olema töö-, mitte võistlusvormis," muigas Endrekson. Ent Eesti paat lausa lendas konkurentidega võrreldes.

41aastane Jaanson on ülipika karjääri jooksul kogenud mõnelgi korral tõelist lennutunnet, eile selleni tema sõnul ei jõutud: "Lennutunnet on võimalik saavutada iga suurusega paadis, kuid ainult teatud oludes ja sportlikus vormis. Kui teaks vastust, kuidas selleni jõuda, oleks see mitte miljonit, vaid miljardit dollarit väärt."

Siiski – üldesikoha eest peavad Jaanson ja Endrekson tänama ka Allar Rajat ja Igor Kuzmini, kes tõid hooaja esimesel etapil Linzis Eestile kolmanda koha. Kokkuvõttes edestati britte ühe punktiga. Britid Steve Rowbotham ja Matthew Wells olid teised eilegi (kaotus 1,50 sekundit), kolmandaks tulid sloveenid Iztok Cop ja Luka Spik (–2,34).

Augusti lõpus Münchenis algavale MMile lähevad Jaanson ja Endrekson vastu suursoosikutena. "Teeme kõik, et realiseerida ennast Müncheni finaalis maksimaalselt – nagu suutsime täna ja oleme teinud ka varem," lausus Jaanson ühemõtteliselt.

Mehed jätkavad harjutamist sama kavaga, mis nad jaanipäevaks tippu viis. Mitme nädala vältel kolitakse õhtuti Pühajärvel asuvasse alpimajja ja päeval harjutatakse Viljandi järvel.

Ühepaadil Eestit esindav Leonid Gulov sai tänavuse parima, 9. koha (aeg 7.07,38). Poolfinaalis tal edasipääsulootust ei tekkinud, kuid B-finaali lõpetas mees Ivo Janakievi (Bulgaaria, 7.03,83) ja Ralph Krebichi (Austria, 7.05,49) järel kolmandana. A-finaali võitis Mahe Drysdale (Uus-Meremaa, 6.45,65) Alan Campbelli (Suurbritannia, –0,29), Ondrej Syneki (Tšehhimaa, –1,63) ja olümpiavõitja Olaf Tufte (Norra, –2,02) ees.

Vaid kümmekond päeva koos harjutanud neljapaat (Raja, Kuzmin, Vladimir Latin, Kaspar Taimsoo) püüdis laupäeval koguni kohta A-finaalis, pool kilomeetrit enne lõppu edestati Rumeeniat sekundiga, kuid lõpuks jäädi 0,77 sekundiga alla. B-finaaliks enam jaksu polnud – kokkuvõttes 11. koht.

Kui MMil saavutataks samad tulemused, jõuaksid kõik kolm Eesti paatkonda Pekingi olümpiale.