ANNAB HAGU: Andrus Veerpalu rühkis publiku võimsa kisa saatel Tehvandi mäkke nagu paremail päevil. Saanuks ta võtta tõusu ka neljand at korda, tõusnuks kolmandaks. Vähemalt.
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
11. veebruar 2008, 00:00

Elu Tehvandi tapval tõusul: Mae, Mieto, Ansip ja hullunud vanaproua

Sadistlike kalduvuste puudumise üle Eesti suusapublik ei kurda, sest suurim rahvasumm palistas roheluses looklevat kunstlumelinti suusatajate jaoks mõrvarlikul Tehvandi tõusul.

Jaak Mae supersõit tagas mudas sumbanud publikule oodatud emotsiooni.

"Võistluse saatus otsustatakse Tehvandi tõusul," teatasid kõik suusaspetsid enne meeste 15 km klassikasõitu ühel häälel. Otepää MK-raja kurikuulsaimal lõigul tuleb suusatajatel tõusta 470 meetri jooksul 57 meetri võrra kõrgemale, mis tähendab, et iga meetriga tõuseb rada enam kui 10 sentimeetrit. Kokkuvõtvalt – megaräme tõus.

Kogu seda tsirkust, kus tagumise otsa mehed täitsid klounide (loe: üleslohisejate) ja tõelised suusaässad akrobaatide (loe: rajamurdjate) rolli, kogunes Tehvandi tõusule jälgima kirev seltskond.

Ansipi loodusakrobaatika

13.25 – viis minutit enne sõidu algust on Tehvandi tõusu ääres raske leida maatükki, kus oleks võimalik samaaegselt tasakaalu hoida ja suusatajaid näha. Eeskuju üritab näidata peaminister Andrus Ansip, kes, lapselaps kukil, puujuurikate vahel turnib ja kogenud suusahundi pilguga erinevate vaatekohtade plusse ja miinuseid hindab. Mitte nii entusiastliku näoga turvamehed seiklevad truult Ansipi kannul ega hingelda mitte üks teps – ikkagi treenitud mehed.

13.28 – Publikul avaneb šanss kontrollida häälepaelte ja pasunate-trummide valmisolekut – rada lahti sõitvad 12 noort suusameest saavad eeskujuliku ergutuskisa osaliseks.

Hullunud fänn näoli poris

13.34 – Raja ääres üritab endale kohta leida Kristjan Thor Vähi. "Paistab, et kõik mõtlesid nagu meie," muigab ta kaaslastele. "Tuleb leida halbadest parim koht." Endine määrdemeister lööb Vähis kiiresti välja, sest juba mõne hetke pärast seletab ta vastutulelikul moel ühele pealtvaatajale, et "kui Tehvandi tõusul suusk ei pea, siis kaotad hoobilt kaks minutit".

13.40 – Jaak Mae rühib punase suusamütsi vilkudes reipalt tõusust üles ja rahvas ei hoia end tagasi. "Mae on liider," kuulutavad kõrvaklappidest raadioülekannet kuulavad suusafännid kõigile kohe, kui Mae on tõusunuki taha kadunud.

13.49 – Mae juhib endiselt ja publiku seas on raske leida inimest, kelle naeratus poleks kõrvuni venitatud. Fakt, et Lukas Bauer Mae siiski teiseks tõukab, märkimisväärset morjendust ei tekita.

13.52 – Mae jõuab teist korda Tehvandi tõusule ja publik, kes teab, et Mae mängib sel sombusel laupäeval kõige kõrgemat mängu, hullub totaalselt. Üks fänn ergutab Maed nii innustunult, et libastub ja plärtsatab porri, kuid kargab sealt kohe püsti ja jätkab karjumist – kes siis suusavõistlusel poriplekkide pärast muretseb?

13.55 – Vaevalt on kreissae kindlusega mööda suusajälge mäest üles rühkinud Mae tõusunuki taha kadunud, kui ekstaasis publiku adrenaliin taas keema lahvatab, sest altpoolt on lähenemas Andrus Veerpalu. Vaheaegu teatav hooldemees Peep Koidu peab andunud publiku möllu tõttu oma hääle kähedaks karjuma, et end Veerpalule arusaadavaks teha.

14.01 – Hetkeks valitseb suusarajal rahu, vaid metslase habemega hispaanlane Vicente Vilarrubla venitab ennast teo kombel ülespoole. "Näe, Juha Mieto kah rajal!" ei jää hispaanlase sarnasus Soome suusalegendiga asjatundlikul publikul märkamata.

14.03 – Vähemalt pooled Tehvandi tõusul sõitu vaatavad inimesed ripuvad telefoni küljes, et vaheaegade kohta täpsemat infot saada. Kuuldu kinnitab vaid ühte – Mae sõidab võidu nimel!

Mae tühjendab tõusu publikust

14.07 – Mae võtab viimast korda Tehvandi tõusu ja publiku seas valitseb täielik ekstaas. "Jõuad-jõuad!" kisab 70aastane prillide ja juuksekrunniga vanaproua, kellele sekundeerib võrdväärselt 10aastane lapselaps. Lipud lehvivad, kellad helisevad ja pasunad undavad. Läbiligunenud jalad ja tatine nina ei huvita kedagi. "Jaak, pane nüüd!" kõlavad hüüded ja klaasistunud pilgud saadavad Mae iga suusasammu.

14.09 – Vaevalt on Mae silmapiirilt kadunud, kui platsis on Veerpalu. Rahvas ei ole toetuskisaga kitsi, kuid samas vaadatakse küsival pilgul ringi ja küsitakse naabri käest: "Mis on Mae vahe Baueriga?"

14.10 – Pärast Veerpalu ärasaatmist jookseb Tehvandi tõus rahvast pea täielikult tühjaks. Suusastaadioni suunas sööstab sadadest inimest koosnev rahvasumm. Kel vähegi jaksu, võtavad appi jooksusammu.

14.12 – Raja äärde pandud valjuhäälditest kõlab kommentaator Mart Mardisalu hasartne hüüe: "Otepää publik! Nüüd on aeg hulluks minna!" Mae finiš jääb Tehvandi tõusult suusastaadioni suunas tõttajatel nägemata, kuid sammu vähendama ei pane see kedagi. Sööstetakse läbi porilompide ja libedatel metsaradadel tehakse hulljulgeid manöövreid.

14.17 – Esimestena suusastaadionile saabunud näevad suurelt ekraanilt Baueri vaheaega, mis näitab, et Mael tuleb leppida teise kohaga. "Kurat küll!" vannutakse hingeldades ja raputatakse pead.

Muinasjutt seekord teoks ei saanud.