SÕUTAKSE EDASI: Tatjana Jaansonile jääb koht, kus oma olümpiamedaliste ja Euroopa meistreid treenida. Foto: Urmas Luik (Pärnu Postimees)
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
8. oktoober 2008, 00:00

Jaansoni klubi jääb! (7)

Täna sõlmivad Pärnu linnavalitsus ja spordiselts Põhjakotkas leppe, mille kohaselt esimene teiselt SK Pärnu maa-ala ära ostab. Nii langeb sõudja Jüri Jaansoni hingelt mure, kus tuleval nädalal paati hoida ja kust see jõele viia.

Sõlmitav on esialgu ühiste kavatsuste protokoll, mille kohta kumbki osapool ei tohtinud tänase keskpäevani täpset teavet anda. Ometi võtsid linnapea Mart Viisitamm ja Põhjakotka esimees Ivar Hallop tõeks, et asi on klaar.

"Tingimused on kooskõlastatud, aga me ei avalikusta neid enne, kui allkirjad kolmapäeval kell 12.05 alla saavad," ütles Viisitamm.

"Küsimus laheneb positiivselt," lausus Hallop.

Vaidlus, kellel on õigus, jääb kestma

Et Dünamo õigusjärglane Põhjakotkas kavatseb Pärnu jõe ja Rääma tänava vahelise kinnistu kätte nõuda, oli ammu selge. Tuli pääses tuha alt augusti lõpul, kui tuli teade, et Eesti edukaim spordiklubi peab ruumid oktoobris vabastama.

"Jaanson tuli kunagi maailmameistriks meie kasvandikuna ja mõistsime, et enne olümpiat peame veel kannatama," ütles Hallop. "Pärnu kasutas meie baasi tasuta 17 aastat. Me pole nii rikkad, et oma baasi teise käes hoida ja ise aerutajate jaoks baasi üürida."

Teade, et nüüd läheb ülevõtt lahti, šokeeris olümpialt saabuvat Jaansonit Tallinna lennujaamas.

SK Pärnu mänedžer Arvo Loorits rääkis ETVs, et Põhjakotkas pole sõudmisest huvitatud ja võtab baasi kui kinnisvaraobjekti. Klubi aitavat viimased 13 aastat linn. Kõige alandavamaks pidas ta asjaolu, et sõudjate endi ehitushigi ja -vaev kuuluvad nüüd kellelegi teisele.

"Jama!" pareeris Hallop. "Ega ta seal oma rahaga pidanud ehitama. Iga nael ja laud oli Dünamo ostetud. Talgud ja laupäevakud olid siis tavaks."

Peagi läheb ehk uue baasi ehituseks!

Sõudeliidu president Rein Kilk kutsub SK Pärnu hooneid hellitavalt barakkideks ja ütleb, et kui linnal maa-ala käes, tuleb võimalikult kiiresti uue ehitusega alustada.

Kes uue baasi ehitust finantseerib? "Kultuuriministriga oli kokkulepe, et poole maksab linn ja poole riik. Sõudmine on ju kogu riigi huvi," rääkis Viisitamm. "Meie ei tagane, aga loodame kolmepoolsele kokkuleppele linna, riigi ja sõudeliidu vahel. Kilk võib oma sidemetega palju aidata."

"Just, alaliit on käsi!" vastas Kilk reipalt. "Oleme arutanud, et rajatavas Jüri Jaansoni nimelises spordibaasis oleks sõudmine prioriteetne, aga seal tehtaks ka muud sporti. Rahvasporti kindlasti! Baasi hinnana on arutluse all olnud 50 miljonit krooni."

"Ei usu, et ehituseni võiks jõuda enne 2010. või 2011. aastat," pakkus Viisitamm. "Asjaajamist on nii palju."

Kilk jälle kuulis oma kõrvaga, kui president Toomas Hendrik Ilves lubas Tatjana Jaansonile, et tuleb uut baasi avama. "Lubas!" kinnitas Tatjana. "Oli juttu, et äkki tuleb sõudma ka."

Aga Ilvese esimene valitsusaeg lõpeb 2011, ja ehk ta avab baasi ikka presidendina.