Sport | Muud alad
9. september 2009, 00:00

Jüri Jaanson: Eestis ei taheta tugevat ühest (8)

Jüri Jaanson otsustas loobuda sõudmise EMist ja sellega on ta suvehooaeg lõppenud. Enda tuleviku üle arutab Jaanson pärast EMi, kuid vanameistrile teeb muret, et Eesti sõudmine on kaotanud soovi tugeva ühese arendamiseks.

«Vajan praeguses seisus lihtsalt hingetõmbeaega, samuti püüame selgusele saada, mis saab häirivast puusast. Liipasin juba augustis pärast tugevaid treeninguid ja pole selge, kas see mind ka EMil segama ei hakka,» põhjendas Jaanson, miks ta EMist – teda kutsuti neljasesse paati – loobus.

«Teisest küljest peab neljapaadis kellegi lihtlabaseks väljavahetamiseks olema väga hea põhjus või meeskonna enda soov. Praegune koosseis tegi MMi B-finaalis oma senise parima sõidu, nii et neid edasi arenemast segada poleks eriti tark tegu.

Seega, suvehooaeg on lõppenud.

Millise hinnangu annaksid oma hooajale? Millised järeldused teed?

Kuna läksin seda hooaega tegema põhimõttel, et vaatan, mis tuleb, siis pole ka hinnangu andmisel suurt mõtet. Ei leia, et peaksin end luhtunud MMi pärast heast peast maha tegema. Järeldused tulevad ikka pärast kokkuvõtteid – ei kiirusta nendega.

Sinu nägemus Eesti meeste sõudmisest Londoni olümpiani? Kas Kaspar Taimsoo ja Allar Raja peaks kokku kahesesse jääma? Mida peaks tegema Tõnu Endrekson? Sina ise?

Taimsoo ja Raja kokkujäämine sõltub suuresti neist endist. Kui nad suudavad edasi areneda ja koos selles paadiklassis parimat tulemust teha, siis ei ole põhjust neid segada.

Tõnu Endrekson peab taastama vaheaastaga kaotatud füüsise. Nüüd on tal selle kõrvale panna kogemused ja oskused, mis kokku teevad temast väärtusliku meeskonnamehe. Aga ta peab paika panema ka oma sihi spordis ja läbi selle end motiveerima.

Ma ise – eks pärast EMi arutame, mida spordiätid teha võiks ja saaks.

Muret, väga muret teeb, et Eesti sõudmine on kaotanud soovi tugeva ühese arendamiseks. Kõik, nii sportlased, treenerid kui ka funktsionäärid on läinud kergema vastupanu teed – keegi ei taha tahteliselt ja füüsiliselt nõudlikuma ühepaadiga tegeleda ja sihiks seatakse meeskondadesse pääs. Unustatakse, et tugev ühene on eessammuja, näidis ja proovikivi teistele!