VALMIS OLLA! Allar Raja mulluse maratoni soojendusalas end katsumuseks valmis panemas. Foto: ERAKOGU
Talisport
22. veebruar 2011, 07:01

Allar Raja krooniti sõudjate suusameistriks

Ainuski MMiks valmistuv Eesti suusakoondise liige pühapäevasel Tartu maratonil ei osalenud. Kuulsaimad tegevatleedid olid hoopis sõudmise suurvõistlustelt medaleid toonud Tõnu Endrekson ja Allar Raja.

Suurte lootustega kahepaati Allar Raja - Kaspar Taimsoo juhendav Matti Killing arvas enne maratoni, et las Allar läheb: "Ta on palju suusatanud ja vajab positiivset laengut. Kasparil, kui külma on üle 15 kraadi, soovitan loobuda. Tema tervis on hapram ja pealegi sobiks talle paremini uisustiil." Loomulikult jäigi kogenud juhendaja sõna maksma – Raja startis, Taimsoo mitte.

Ka ühepaadikarjääri alustanud Endreksoni ja treener Tatjana Jaansoni nõupidamise tulemus oli ootuspärane. Sõudja sai õiguse riski suuruse üle ise otsustada ja läks starti.

Raja sõitis kinnasteta, Endrekson murdis kepi

Sõudjate käed on külmaga harjunud ja Raja viskas poolel maal kindad hoopis kõrvale. Pisut pabistav Killing sokutas need järgmisse teeninduspunkti vastu, kuid Raja keeldus: "Algul hakkas isegi palav, alles distantsi teine pool tundus normaalsena."

Üldarvestuse 78. koht polnud laita, ent sel talvel juba tublisti üle tuhande kilomeetri suusatanud Raja nägi varu: "Tõuse tuleb ökonoomsemalt võtta, siis jõuan tulevikus veel kõrgemale!"

Meie aja sõudjate seni parim on Jüri Jaansoni 38. koht aastast 1999, ette jäi ka Priit Tasane (77. koht 1996). Vladimir Latin sai 95. ja Artur Maier 142., Endrekson leppis 502. kohaga. Olümpiahõbe murdis mõnisada meetrit pärast starti suusakepi, sõitis tagasi, laenas ühelt neiult õigest 15 cm lühema riistapuu ja möödus trassil ligi 4000 rivaalist.

"Sõudjad on alati hästi suusatanud, sest ka meie ala nõuab kõikide lihasgruppide – selja, jalgade, käte – ühistööd," selgitas sõudekoondise peatreener Jaan Tults. "Meie talvises ettevalmistuses on suusatamine sedavõrd tähtsal kohal, et näiteks Killingu tiim ehk Raja, Taimsoo, Latin ja Kaisa Pajusalu käis sellelgi talvel Itaalias eraldi suusalaagris."

Esimese 800 lõpetaja seas olid näiteks juunioride kaheksapaadi maailmameistrid Andrus Sabiin ja Martin Absalon.

Peaminister Ansip jäi Ligist ja Aasast maha

Hästi suusatasid ka jalgratturid – olümplased Sigvard Kukk ja Raido Kodanipork said vastavalt 120. ja 209., Euroopa meistrivõistluste medalist Caspar Austa 234. koha. Eesti kõigi aegade maratonijooksu edetabeli ülatosinasse kuulujate esikolmikus lõpetasid Meelis Veilberg (196.), Kaupo Sabre (272.) ja Pavel Loskutov (621.).

Parim spordiarst oli Mihkel Mardna, kuid tema on varem 252. kohast märksa paremat suutnud. Triatleetidest seisis kõrgeimal Priit Ailt (115.), (eks)jalgpalluritest Marek Lemsalu (362.), tubli oli jääpurjetaja, kunagine noorte maailmameister Rene Kuulmann (926.).

Kiireima näitlejana lõpetas suur suusapropageerija Veiko Täär (359.), peaminister Andrus Ansipil (903.) tuli tunnistada rahandusminister Jürgen Ligi (568.) ja peaprokurör Norman Aasa (637.) paremust.