VÕTMEKUJU: Tõnu Endrekson on nõutud mees igas paadiklassis. Foto: Aldo Luud
Sport | Muud alad
1. juuni 2011, 07:04

Millisesse paati istub Endrekson?

Et kolme kuu pärast peetavatel sõudmise maailmameistrivõistlustel jagatakse lõviosa Londoni olümpia pääsmetest, on tegemist tavalisest tähtsama hooajaga ja juhuse hooleks ei tohi midagi jätta. Ent Eesti koondis on teelahkmel.

MK-sarja esimene etapp Münchenis näitas, et tippkonkurentsis püsivad Allar Raja ja Kaspar Taimsoo, kes said rohelise tule jätkata kahepaadil. Mis aga saab ülejäänud paarisaerupaatidest, on praegu selgusetu. Sõudeliidu peatreeneri Jaan Tultsi hinnangul oleks neljapaadil väga head võimalused, aga selleks peab sinna istuma ka Tõnu Endrekson.

Just temas eelkõige küsimus ongi. Kahepaatide koduses konkurentsis Rajale ja Taimsoole alla jäänud Andrei Jämsäl ja Igor Kuzminil ei jää üle muud, kui kolida poole suuremasse paati. Ent peale nende läheb vaja veel kaht tasemel tegijat.

Endrekson rusikat lauale ei löö

"Südames tahaksin ühest sõita, näen, et olümpiakoha võtmine on reaalne. Aga isiklikud huvid tuleb jätta tagaplaanile, kui tuleb neljasesse istuda, pole mul midagi vastu vaielda. Eelmisel aastal olid käed vabamad, tänavu tuleb olümpiakohad kätte saada," ei hakka Endrekson rusikaga lauale prõmmima.

Münchenis alles D-finaali ja 19. kohaga leppima pidanud Endrekson: "Loomulikult ei olnud ma MK-etapi tulemustega rahul. Treeningutega ei läinud nii, nagu pidi. Vales režiimis, liiga palju koos suuremate paatidega. Ületreening."

Eelmise hooaja algusest ühesel sõitnud ja MMil 9. koha saanud Endreksonil on suuremates paatides väga suured kogemused. Neljapaadil sai ta 2005 ja 2006 MM-pronksi, 2001–2003 7. koha, ning 2009, oma vaheaastal koondisele appi tulles 10. koha. 2004 olümpial (Leonid Guloviga) ning 2007–2008 (Jüri Jaansoniga) võistles ta kahepaadil, teenides Pekingist olümpiahõbeda.

Tults: neljapaadil pole midagi karta!

Just Jämsä ja Kuzminiga koos (lisaks oli siis paadis Raja, nüüd peaks neljanda koha täitma Vladimir Latin) võideti MM-medal 2006. aastal. "Siin pole midagi karta! Kui loodame isegi üksikaeru neljaselt olümpiakohta, siis need paarisaeru isad on võimelised medalile tulema!" hüüatab Tults. "Vaevalt et alaliidu juhatus on nõus Tõnu ühesesse jätma, selles klassis ei saa olümpiakohta garanteerida."

Neljase peaks komplekteerima ja seda juhendama hakkama Tatjana Jaanson, kelle käe all Endrekson, Jämsä ja Kuzmin harjutavad. Enne arutelu alaliidus ja selle juhatuse liikmetega ei soovi Jaanson spekuleerida, kes kuhu paati võiks istuda.

Kõige ulmelisem on idee, et MK-etapil napilt poolfinaalist välja jäänud üksikaeru neljase mehed, lisaks Endrekson, Jämsä, Kuzmin ja Latin võiksid moodustada kuningliku kaheksapaadi. "Teoreetiliselt on kõik variandid võimalikud, aga kaheksaliste tase on maailmas väga tugev," märgib Jaanson.