JÄLLE KOOS: Andrei Jämsä (ees) ja Tõnu Endrekson (tema taga) istusid viimati neljapaadis koos 2006. aastal, siis küll teiste partneritega. Mida toob nüüd alanud uus ring? Foto: MATI HIIS
Sport | Muud alad
28. juuni 2011, 07:00

Segadus sõuderindel: neljapaat tulnuks moodustada juba talvel (3)

Londoni olümpiapiletite eest võitlemise aastal on Eesti sõudekoondises valitsenud suuremat sorti segadus, millest oli mõnda aega pääsetud. Läbi suurte valude on sündinud üks neljapaat, aga sellegagi pole veel midagi kindlat.

Eelmisel nädalal istusid meie tippsõudjad koos alaliidu presidendi Rein Kilgi ja peatreener Jaan Tultsiga maha, et suud puhtaks rääkida ja edasine tegevuskava paika panna. Lepiti kokku, et neljasesse istuvad Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Vladimir Latin ja 18aastane Joosep Laos. Kui see kvartett lunastab paari kuu pärast MMil olümpiapileti, ei pruugita Londonis samas koosseisus sõuda. Tuleva aasta paatkonnad pannakse paika kevadel.

Kaotajatel puudus õige B-plaan

Kõik algas sellest, et Jämsä ja Igor Kuzmin püüdsid tänavu Raja ja Taimsood riigi kahepaadi esinumbri kohalt tõrjuda. Sportlik konkurents on alati teretulnud. Paraku saab MMil igas klassis riiki esindada ainult üks paatkond ning esipaari duellile kutsujatel puudus õige plaan B. Kui küsisin Jämsält enne hooaja algust, mis saab, kui kaotatakse, vastas ta, et pole sellele veel mõelnud.

Ning kaotuse järel viskas Kuzmin kõigile ootamatult aerud sootuks nurka. "Plaan B oli neljapaadi näol olemas," kinnitab Tatjana Jaansoni käe all harjutanutest kogenuim, Endrekson. "Aga Kuzmin vedas oma loobumisega kõiki alt. Mulle oli see ootamatu, Andreile kõige ootamatum."

Ometi teatas Kuzmin loobumise järel, et mõte küpses temas juba talvel ning sellest teadsid nii Jaanson kui ka Jämsä.

Igatahes järgnes mõni päev sõna otseses mõttes tõmblemist, kui Jämsä ja Endrekson jõudsid lühikese aja jooksul proovida kahe- (MM-perspektiivita) ja ühepaati (selles tulnuks ainsa MM-pääsme pärast kembelda omavahel) ning lõpuks istusid neljasesse. Tagatipuks loobus Jaanson neljase treenimisest ning selle "korjas" poolsunnitult üles Raja ja Taimsood juhendav Matti Killing.

Endrekson näitas näpuga Kuzmini poole, kuid tegelikult pidanuks terve Jaansoni grupp erinevatele võimalustele varem mõtlema. Endrekson ise soovis ju hooaja eel jätkata läbilöögi üritamist ühepaadil.

Ülejäänud meestel olnuks mõistlik moodustada juba talvel neljane – öelda Kuzminile, et kas teed olümpiani või loobud kohe –, harjutada rahulikult ja nooremaid mehi järele aidata. Hiljem saanuks otsustada, kas paatkond vajab ka Endreksoni. Nüüd on pool hooaega möödas ja kallis aeg kulunud.

Sõudeliit on aastaid rõhutanud, et mehi võib paatides ümber tõsta ka viimasel hetkel – seda on varem edukalt tehtud. Kui aga elavjõudu nappima hakkab – nagu praegu – ei käi mosaiigi kokkuklapitamine enam nii lihtsalt. Ja sellega ei arvestatud.

Jämsä ja Endrekson ei tahtnud neljasesse liiga nõrku kaaslasi. Samamoodi võib küsida, et miks peaks Rajale ja Taimsoole kaks meest vägisi juurde pookima?

Tugevaimad koonduvad neljapaati EMil

Kolmandat aastat kahepaadis sõudvad Raja ja Taimsoo hindavad just stabiilsust. Raja sõnul sobib koostöö Killinguga, neile meeldib, et treener mõtleb pika aja peale ette. Mehed tahavad tiitlivõistlustel võita võimalikult kõrge koha. Ükskõik, kas kahe- või neljapaadis, rõhutab Raja. See tähendab, et nad soovivad istuda paadis, millel näevad suurimat perspektiivi. Kaks aastat tagasi võideti MM-pronks ja endasse usutakse jätkuvalt. Seetõttu nad eelistavadki praegu kahest.

Raja kinnitab, et Jämsä ja Endrekson on heal tasemel sõudjad, koostööd nendega ta ei välista. Vastupidi, saavutati kokkulepe, et septembrikuus hooaega lõpetaval EMil esindab Eestit tugevaim võimalik neljapaat.

Samas märgivad Raja ja Taimsoo, et kui Jämsä ja Endrekson ei proovi koostööd mõne noorega, siis ei saagi teada, milleks veidi nõrgem neljane võib võimeline olla.

Taimsoo meenutab aastat 2007, mil tema ise noore ja rohelisena neljapaadiga liitus. Samuti nõrgimana. Aga motivatsioon kasvas kordades ja areng oli kiire. Juba sama aasta MMilt tuli kaheksas koht ja võideti olümpiapilet. Ta ei näe põhjust, miks ei võiks neljapaadiga nüüdki samamoodi minna.

Endrekson nendib, et esimeste harjutuskordade ja võistluse järel pole noorematele paadikaaslastele midagi ette heita. Kas vähemalt mõneks ajaks saabub stabiilsus?