JOHAIDII: Vaat umbes nii lõppesid meie katsetused teha tõsisemaid kiirendusi. Foto: Joosep Martinson
Sport | Muud alad
6. august 2011, 09:00

Eksperiment: kas Õhtulehega ühte paati istunud Kaisa Pajusalu pääseb kuiva jalaga kaldale? (6)

Neljapaadis toimuvad pidevad vangerdused ja jutud, et jube raske on tehnikat klappima saada, tekitasid küsimuse: kui raske see sõudmine olla saab? Eesti parim nais-sõudja Kaisa Pajusalu nõustus Õhtulehe eksperimendi korras istuma allakirjutanuga kahe-paati.

Spordialana meeldib sõudmine mulle väga, kuid võistluspaati pole ma varem istunud. Aga kui raske see olla saab?

Pärnu Kalevi paadikuuris sobivat alust otsides (Kaisa: "See on Allar Raja ja Kaspar Taimsoo võistluspaat... Ma arvan, et ärme seda võta.) selgub, et ergomeetril oleme temaga vähemalt sprindis enam-vähem võrdsed, sõudes distantsi umbes 1.30ga. Õige pea on klaar, et ergomeetri tõmbamisel pole veesõudmisega peaaegu mitte midagi ühist.

Kas neljapaadis veel ruumi on?

Püstitan enne Pärnu jõele siirdumist kaks eesmärki. Nii-öelda A- ja B- normi. Madalamaks latiks on vältida vette kukkumist. A-normiks sean lootusetu optimistina meid kaatril saatvale treener Matti Killingule mulje avaldamise ning meeste esineljapaati murdmise.

Kaisa juhendaja Ulvi Lutoškin saadab meid plotilt teele, tehes kiirelt selgeks sõudmise A, B ja C.

A: Veel olles ei tohi korrakski aere käest lahti lasta.

B: Puhkeasendis on tark toetada need veele.

C: Sisenedes ära astu paadi põhja, see võib katki minna. Vajadusel toetu pingile.

Ilmselt on veel ka D ja E, kuid üldises ähmis ei suuda ma neid meelde jätta. Saan au olla esisõudja, Kaisa peab tagumisena katsuma minu rütmi tabada ja vastutama selle eest, et me kedagi ei rammiks.

Läksime!

Alguses proovin üksinda sõuda. Kiirelt selgub, et raskeim osa on aerude vette panemine – liiga sügav, aga ka pooleldi veepinna pealt tehtud tõmme ei kõlba kuhugi.

"Varsti võid uusmeremaalase Nathan Coheniga kahepaadi moodustada, tema tõmbab ka nii sügavalt," tänitab Killing kaatrist ruuporiga.

Muresid on veel: aerud on imelikult pikad ja käed kipuvad kokku põrkama. Nipp on selles, et üks peab tulema alt ja teine pealt, kuid tihtilugu pole ihuliikmete tegevus kooskõlastatud.

Varsti suudan siiski täitsa mitu puhast tõmmet järjest teha ja söandan Killingult uurida, kas neljapaadis, kus Tõnu Endreksoni ja Andrei Jämsä kõrval on mehed muudkui vahetunud, mulle ruumi oleks?

"Selleks pead minutitega arenema hakkama," teatab Killing armutult. "Või Kaisa vette kukutama. Sellist pilti meil polegi!"

Kahepaat on nagu seks, neljapaat...?

Etteruttavalt peab tunnistama, et ei juhtu üht ega teist. Üle viie-kuue korraliku tõmbe järjest teha ei õnnestu, samas ei muutu sõudmine ka eluohtlikuks. Küll aga laguneb seegi vähene tehnika, kui hakkame Kaisaga koos tööle – pea igal teisel tõmbel takerdub mu aer pisut ning kuulsast lennutundest pole juttugi. Muide, kahepaadis sõudmise ja seksi vahel on hämmastavalt palju ühisjooni. Ühe osapoole individuaalne võimekus ei maksa suurt midagi. Tähtis on koostöö, võime kohanduda vastavalt teise soovidele. Leida tõmbepikkuse ja dünaamika puhul kuldne kesktee. Suhelda. Öelda välja ka seda, mis ei meeldi. Nõuda, aga ka pakkuda. Mitte solvuda. Tunnetada paarilise rütmi, näha ette võimalikke tõrkeid ja neid vältida. Lühidalt öeldes: saada üheks. Ja pelgalt jõuga ei tee midagi ära!

Mulle saab üsna pea selgeks, et olen loomult pigem ühepaadimees. Kaisa pidevad õpetussõnad ei muuda üldpilti palju ning kuigi võrreldes rahvapaadiga liigume päris viisakalt, ei saa me paati korralikult tuhisema. Ikka olen ma liiga kärsitu, rõhun liigselt jõule ja eksin tõmbel. Ja muidugi vaidlen ning õiendan Kaisaga.

"Minust ei saa vist kunagi treenerit," sõnab ta, kui jõuame pärast viiekilomeetrist ringi taas kuivale maale.

"Ja minust sõudjat," tõden mina. Kaldal lohutab Lutoškin, et algaja kohta polnud sugugi paha. Nojah, B-normist sain ju jagu. Eksperimendi lõpetuseks suudan särada. Selgub, et mul on annet paadi kuivatamise peale.

***

Jah, kahepaat on nagu seks. Mõtlen praegu hirmuga, kui keeruline võib veel kolme (mees)kaaslasega olla neljapaadis...