LÄBI!:Allar Raja ja Kaspar Taimsoo on ise läbi ja läbi on ka võimalus medalit võita. Foto: REIN KILK
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
2. september 2011, 06:49

Sõudeboss Kilk: kui vaja, teeme superpaadi käsukorras (9)

Sõudmise MMil Bledi järvel sai eilsega selgeks, et ükski Eesti meeste paatkond finaali ei jõua. Ka mitte tunamullused MM-pronksid Allar Raja ja Kaspar Taimsoo oma lemmikul, kahepaadil. Ja sõudeliidu president Rein Kilk ütleb resoluutselt, mida arvab.

"Kõigil peaks nüüd jalad maas olema. Olümpial loeb üks medal rohkem kui viis neljandat kohta. Ja me peame järgmiseks aastaks moodustama medalipaadi – mitte paatkonna sõpradest või millegi muu järgi, vaid kõige kõvema paadi," raiub Kilk pärast seda, kui Raja ja Taimsoo on oma poolfinaali lõpetanud neljandana, finaalikohast poolteise sekundi kaugusel.

"Nüüd tõmbab mehi nagu magnetiga."

Andrei Jämsä ja Tõnu Endrekson lootsid juba sel aastal moodustada koos Raja ja Taimsooga tugeva neljapaadi, ent kahel viimasel lasti veel omaette sõita. "Asi kisub ilmselt neljase poole ära. Ma ei kahtle, et nüüd tõmbab neid mehi nagu magnetiga kokku. Ja kui ei tõmba, paneme paadi käsukorras kokku!" põrutab Kilk edasi.

Ka Raja ja Taimsoo ning nii kahe- kui ka neljapaadi treener Matti Killing tõdesid eile, et kaheste seas valitseb üliterav konkurents, tuleva aasta Londoni olümpial võivad paremad võimalused avaneda neljapaadil. Legend Jüri Jaanson märkis Kilgile saadetud telefonisõnumis, et Raja ja Taimsoo praegune tase ongi 5.-8. koha piirimail. Kilk on aga veendunud, et meie sõudjate seas leidub endiselt medalimaterjali.

Raja nendib, et tõenäoliselt ongi praegust olukorda sõudemaailmas hinnates olümpial neljapaadil kahesest rohkem võimalusi. Septembrikuus peetav EM, kus proovitakse Jämsä, Endreksoni, Raja ja Taimsoo koostööd, tuleb seetõttu just õigel ajal. Raja arvab, et siin Bledis jõuab pühapäeva hommikul äkki ühistreeningugi juba teha.

Olümpiakvalifikatsioon – tüütu (?) lisakohustus

Noorem mees Taimsoo arutleb samuti, et medalipotentsiaali on neljapaadil rohkem: "Eks iga asi ja iga koostöö on mitme otsaga, aga ei saa väita, et me Allariga jääme raudpolt eluks ajaks kahesesse." Ta küll lisab, et õnnetuseks peab neljane olümpiakoha välja võitlema alles tuleval aastal (lisakvalifikatsioon peetakse maikuus Luzernis) ja tema väga ei viitsiks selle pisiasjaga jändama hakata.

"Mis mõttes ei viitsi?" küsib Kilk hämmeldunult. "Medalipaat peab olümpiakoha muuseas välja sõitma, treeningprotsessi kõrvalt!"

Ta on sõudeliidu peasekretäri Jaan Tultsiga arutanud, et tänavuse hooaja järel tuleks teha täielik restart. "Harjutada rahulikult ühes paarisaerugrupis ja proovida, millised kooslused liikuma hakkavad," rõhutab alapresident kaht viimast sõna.

Esmalt peavad Raja ja Taimsoo täitma täna miinimumülesande ehk vältima B-finaalis viimaseks jäämist. Siis on vähemalt kahepaadil olümpiakoht käes.