ÕPILANE JA ÕPETAJA: Rain Veidemani (paremal) mängitamine Rakvere Tarvas osutus Andres Sõbrale igas mõttes edukaks ettevõtmiseks. Foto: MATI HIIS
Korvpall
23. veebruar 2012, 07:00

Sõber sai Veidemani eest Rockilt ligi veerand miljonit krooni (11)

Tartu Ülikool/Rocki korvpalliklubi määras 2010. aastal Rakvere Tarva peatreenerile Andres Sõbrale stipendiumiks 200 000 krooni, põhjendades seda Rain Veidemani ja teiste Tarvast Tartusse siirdunud korvpallurite treenimise ja ettevalmistamisega.

Tegemist on rahaga, milles Rock ja Sõber leppisid kokku lisaks Veidemani 45 000kroonisele ametlikule üleminekurahale. Seega maksti tänaseks Bayreuthis laenul oleva mehe eest üleminekuraha sisuliselt 245 000 krooni.

Ülikooli spordiklubi korvpallidivisjoni juht Andres Ottender rõhutas, et stipendium peabki silmas Sõbra pikemaajalist tööd tartlastele sobivate mängijate ettevalmistamisel. Sõber lisas, et andis mõne nädala eest näiteks Valmo Kriisa ära tasuta.

Stipi saamisloost erinevad versioonid

Stipi saamisloost on pooltel erinevad versioonid. Miks ei võidud kogu kokku lepitud summat ametlikult ühelt klubilt teisele liigutada, miks oli vahele vaja JOKK-skeemi? "Rock tahtis 2010. aasta suvel Raini ja ütlesin, et peate siis Tarvast ka aitama. Mina soovinuks kogu üleminekusumma saada klubi arvele, aga Andres Liinat (ülikooli spordiklubi juht – V.A.) ei näinud selleks varianti. Ta pakkus välja, et teeme stipilepingu ja ma nõustusin," rääkis Sõber.

Ta kinnitas, et pole stippi enda taskusse pistnud, vaid kasutanud klubi heaks.

Ülikooli spordiklubi mäletab asja teistmoodi. "2010. aasta juunis toimus avalik konkurss ja osalejaid oli rohkem kui viis. Sarnaselt teiste stipendiume määravate ühingutega ei avalda me taotlejate ega määratud stipendiumide täpset arvu ja detailsemat infot taotlejate ega määratud stipendiumide kohta," vastas Ottender küsimusele konkursi detailide kohta.

Tänulikkus ülikooli spordiklubi moodi

Spordiklubi loogikat aluseks võttes võib küsida, miks ei maksta stipendiumi kõigile klubi mängijaid varem juhendanud treeneritele? Näiteks Veidemaniga hoopis kauem tegelnud Kunda noortetreenerile Jaak Jalakasele või Sten-Timmu Soku ja Tanel Kurbase "väljastanud" Tiit Soku korvpallikooli treeneritele?

"Minul kahjuks info puudus, et võinuksin niisugusel stipikonkursil osaleda," laiutas Kunda fanaatik Jalakas käsi. Ning siirdus hoopis teise teema juurde.

"Tänavuse hooaja alguses avaldas Tartu Ülikooli 1998. aasta poiste võistkond soovi osaleda Euroopa noorteliigas (EYBL), aga neil polnud seal kohta. Olen liiga presidendi Guntis Šenhofsiga suhelnud 16 aastat ja tartlased palusid oma mure talle edastada. Šenhofs jättis välja ühe Läti võistkonna ja võttis Ülikooli asemele, ühtlasi soovitas naljatledes tartlastel mulle kitarri kinkida," rääkis Jalakas, kes pole näinud pilli ega muul viisil tänulikkust.

Ottender filosofeeris stipendiumide teemal: "Stipp on konkreetsele inimesele mõeldud spordialaseks õppe- või teadustööks. Igasuguse stipilepingu sõlmimisel eeldame, et seda kasutatakse sihtotstarbeliselt."