MAAILMA KÕIGE ÕNNELIKUM PIIGA: Grete Gaim suisa särab võidu järel.Foto: Andreas Nigol
Talisport
27. veebruar 2012, 07:09

Super, Grete! Aitäh, Maris! (4)

Eilne päev kuulus täielikult 18aastasele Grete Gaimile. Ta tabas 7,5 km jälitussõidus 20 märgist 19 ja tõusis kümnendalt (!) stardikohalt esimeseks. "Langesin finišis lumele ja poetasin pisaraid. Olin seda hetke nii kaua oodanud! Seda tunnet ei oska millegagi võrrelda," õhkas tänavu A-koondise peatreeneri Maris Cakarsi käe all arenguhüppe teinud Gaim.

Üheksa aastat tagasi sporditeed Elvas Rein Pedaja käe all alustanud, seejärel Otepääl Ants Orassoni õpetussõnu kuulanud ja tänavu Cakarsi plaanide järgi harjutanud Gaim nuttis ka eelmisel esmaspäeval. Need olid sootuks teise maitsega pisarad, sest kuus trahviminutit röövisid talt medali pikal distantsil.

Peoks pole mahti, uus MM ootab

Pärast luhtunud teatesõitu ja sprindi kümnendat kohta kippusid Kontiolahtisse noorte MMile suurte soovidega läinud Gaimi medalimõtted haihtuma. "Mitte et oleksin otseselt loobunud, aga väga palju enam ei oodanud. Mõtlesin, et tulgu, mis tuleb!" rääkis eile ülikiirest norralannast Hilde Fennest 1.12 hiljem rajale saanud Gaim. Kaheksa trahviringi sõitnud Fenne pudenes esikolmikust, vaid kolmandas tiirus korra vääratanud eestlanna tõusis aga ootamatult medalimängu.

Kuid laskem loo peakangelannal endal rääkida...

Enne viimast laskmist

"Viimases tiirus tundsin, et rikun niikuinii kõik ära. Ei mäletagi, kuidas kõik käis – lasin lihtsalt omas rütmis ja märgid kukkusid."

Pärast viimast laskmist

"Kui viimane märk kukkus, ei suutnud tagasi hoida ja hõiskasin rõõmust! Teadsin, et medal on käes."

Kullaheitlusest

"Saime viimasest tiirust kanadalannaga (Julia Ransom – M. R.) koos minema. Natuke kartsin teda, sest mul pole lõpp kõige tugevam. Samas teadsin, et olen temast siin kiiremini sõitnud. Kõik eestlased, kes siin on, karjusid raja ääres nii kõvasti, et ma tõusul ei kuulnud oma mõtteidki: tuleb ära kannatada! Neist oli palju abi!"

Lõpusirgel täiskäigu välja võtnud Gaim edestas Ransomi 6,8 ja kolmandaks tulnud sakslanna tAnnika Knolli 17,5 sekundiga.

Võidupeost

"See lükkub edasi. Esmaspäeval tulen Eestisse ja juba järgmisel päeval sõidan Ruhpoldingusse täiskasvanute MMile."

Autasustamisest

"Oli uhke tunne poodiumil olla ja Eesti hümni kuulata. See on kõige ilusam medal, mis ma kunagi võitnud olen. Eks hooaja eel harjutades mõtlesin medalist, see oli eesmärgiks, kuid tundus üsna kauge ja ebareaalne. Täna üllatasin ennast!"

Täiskasvanute MMist

"Oh, ei oskagi midagi loota. See on mulle suureks boonuseks, saan kogemusi korjata. Äkki õnnestub hästi lasta ja jälitussõitu pääseda (st sprindisõidus 60 hulka tulla– M.R.)."

Cakarsiga sujub kõik suurepäraselt

Cakarsi isik on tekitanud vastakaid arvamusi. Kadri Lehtla on välja öelnud, et raske iseloomuga lätlane talle isiklikult treeneriks ei sobi. Gaimil, kes saab endiselt abi ka Orassonilt, sujub Cakarsiga suheldes aga kõik kenasti: "Koostöö on olnud väga hea. Minul negatiivseid kogemusi pole olnud. Võib-olla hoitakse minust kui kõige nooremast koondislasest ka teatud asjad eemal."

Keelebarjääri on aidanud murda koondisekaaslane Darja Jurlova, kes on vajadusel asunud tõlgirolli. "Olen ka ise viimasel ajal palju vene keelt õppinud, saan hästi aru, mida ta räägib," lisas Gaim.