MEENUTUS: Viis aastat tagasi sõideti vanalinnas sprinti. Äge oli! Foto: Tiina Kõrtsini
Talisport
4. aprill 2012, 07:00

15 km klassikat Tallinna vanalinnas? Hull idee, kuid võimalik (26)

Kes ütles, et suusavõistlused peavad toimuma metsade vahel? Linnasprindid on saanud tavaks, kuid pikka distantsi pole tänavail varem sõidetud. Miks ei võiks esimest korda seda teha näiteks Tallinna vanalinnas? Kolme kilomeetri pikkusel rajal. Idee on hull, ent teostatav.

Kui Rahvusvaheline suusaliit FIS üritab edaspidigi kangekaelselt Eestile suusatamise MK-etappi mitte anda, siis tuleks teha pakkumine, millest pole võimalik keelduda. Näiteks: me korraldame esmakordselt ajaloos pika klassikasõidu keset vanalinna.

"FISi poolt oleks rumal säärane pakkumine tagasi lükata, sest see annaks suusatamisele võimaluse piltlikult öeldes CNNi uudistesse pääseda," tõdeb Eesti suusaliidu peasekretär Margus Hernits, kuid ideest kohemaid kinni ei haara. "Esmapilgul tundub põnev, aga kui mõtlema hakkad, lööb nagu puuga vastu pead."

Vanalinnas leiab kolm tõusu

Esialgu positiivsest. No miks ei võiks maailma parimad tuua Tallinna vanalinna üksteiselt mõõtu võtma? Publikut tuleks kindlasti kohale. Põnev ju.

Rada... Otepää profiili Kalevi hauakääpal ja selle lähimas ümbruses muidugi pole, kuid kolm kilomeetrit pigistaks välja. Ja kolm tõusu: Uuelt tänavalt ussina Oleviste kiriku juurde; mööda Pikka-Jalga Toomkiriku taha välja ning ühe pisikese nuki saaks ka Harju mäele.

Sprindirada – kui juba korraldada, siis kaks võistlust – läheks Harju tänavalt Pika-Jala tõusuni ja sealt edasi.

Igavesti vägev, kui Eurosport maailmale kolm korda poolteist tundi korraga (kaks klassikasõitu pluss sprint) Tallinna vanalinna näitaks. Pilt kõrgustest ehk helikopterilt ja puha.

Peamine küsimus kõlab: kes maksab?

Tallinna spordiameti juht Rein Ilves naerab esmalt, et ei taha suusatamisest vanalinnas miskit kuulda, sest 2007. aasta maikuus korraldasid mingid tüübid Tallinnas sprindi, enda järelt ei koristanud ning osalejatele olla seni raha maksmata.

Ent kui asjalikud mehed ürituse organiseerimise enda kätte võtaksid, siis: "Hulludest ideedest saab teinekord asja. Ma ei välista midagi. Võistlus oleks kahtlemata atraktiivne ja Tallinnale kasulik. Kui Eesti suusaliit tulevad konkreetse plaani ja eelarvega, vaatame edasi. Oleme väga huvitatud sporti rahvale lähemale tooma."

Otepää MK peakorraldaja Jaak Mae naerab samuti, ent teisel põhjusel: "Õhtuleht teeb MK-etappi Tallinnale pakkudes kõik enesest oleneva, et suusaliitu ja Tehvandi keskust omavahel tülli ajada."

Samas tõdeb Mae, et kõik on korraldatav: lume saaks päevaga tänavatele ja päevaga tänavatelt ära. Raja saaks korraliku, püstitada vajalikud sillad, tribüünid ja kõik muu. Pole probleemi. Ent kes maksab?

Ernits nõustub, et Tallinna MK-etapi korraldamine on kaugelt kallim, kui sama teha Otepääl. "Kui leida sponsoreid ja Tallinn tuleb taha – linn saab ju otsest reklaami – siis võiks ju mõelda. Aga üks on selge: sportlaste arvelt ei kuluta me pennigi."

Tõusumeetreid on paraku liiga vähe

Olle jalutas vanalinna suusaraja läbi ning tõdes, et tõusu on vähevõitu. Uurides GPSi andmeid ja tehes arvutusi sai kõrguste vahet kokku 60 meetrit per ring. Viis ringi korda 60 meetrit on kokku 300. Aga peaks olema minimaalselt 400.

"Tänapäevaste määrete ja suuskadega, kui veel rada on kõva, sõidetakse Oleviste tõus ja pool Pikka-Jalga paaristõugetega. Vahelduvtõukelist rajaosa sisuliselt pole," selgitas Olle.

Seega oleks kaks varianti: kas loota, et FIS pigistab erakordse võistluse tõttu silma kinni või minna rajaga linnamüürist väljapoole, kust võiks mõne tõusu lisaks leida.

* * *

Tegelikult on 15 km klassikat Tallinna vanalinna pigem utoopia. Tegelikkuseks ei saa see ilmselt iial. Milleks raisata aega, jõudu ja raha, kui meil on Otepää koos oma legendaarsete tõusudega.