LIIGUB KÜLL!: Eessõudja Kaspar Taimsoo haigusest hoolimata tõusis Eesti neljapaat Belgradis poodiumile. Tippriikidest jäi MK-etapist eemale vaid Austraalia neljane. Foto: fred killing
Sport | Muud alad
7. mai 2012, 07:02

Tõvevoodist maailmarekordijahile!

Päev enne Belgradi MK-etapi algust valitses Eesti neljapaadi leeris teadmatus: öösel oli kõhugripp eessõudja Kaspar Taimsoo kukutanud haigevoodisse ja treener Matti Killing nuputas juba võimalikke hädalahendusi.

"Öösel oksendasin ja oli igast jama: midagi sees ei püsinud ja tekkis vedelikupuudus," meenutas Taimsoo ootamatult tekkinud ägedat tervisehäiret, mis algas ööl vastu neljapäeva. Ka päev ei toonud kergendust, veetreeningust tuli loobuda ja Killing mõtles välja kaks varuplaani: 1. kui Taimsoo reedeseks eelsõiduks üldse ei kosu, asendab teda Vladimir Latin, 2. kui Taimsoo seisund on nii ja naa, siis ta küll võistleb, kuid eessõudjaks tuleb nelikust keegi teine valida.

Maailmarekordist jäi puudu 1,45 sekundit

Õnneks muutus Viljandist pärit sõudja seisund võistluspäeva eelõhtuks paremaks ja ta otsustas olümpia valikvõistluse peaprooviks olnud MK-etapi ränga kadalipu ise täies mahus läbi teha.

Seda arvestades tehti Belgradis ikka väga vihased sõidud:

Eelsõit. 2 km pikkune distants läbiti päeva teise aja 5.45,28ga, oma sõidus tuli tunnistada sakslaste paremust. Taimsoo: "Reedel hoidsin end veel natuke tagasi, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä tegid selja taga head tööd ja võtsid minult koormust vähemaks, kerisin kergelt."

Poolfinaal. Ajaloo ühes kiireimas neljapaatide sõidus said meie mehed ajaks 5.37,65, jäädes vaid 1,01 sekundiga alla horvaatidele. Ootamatult vähe jäi horvaatidel ja eestlastel puudu maailma tippajast: 2008. aasta Pekingi olümpial viisid Belgradi MK-etapilt puudunud austraallased, valitsevad maailmameistrid, neljapaatide rekordi 5.36,20ni. Taimsoo rõõmustab hea etteaste üle, kuid samas kahetseb ka veidi: "Oleks sõidu ajal teadnud, et sinna rekordi kanti aeg kisub, oleks ehk saanud veel veidi juurde panna."

Finaal. 1. Horvaatia 5.46,73, 2. Saksamaa 5.47,77, 3. Eesti 5.50,82, 4. Prantsusmaa 5.55,09. Killing: "Võib täiesti rahule jääda. Sellest olukorrast sai maksimumilähedane tulemus võetud." Taimsoo: "Tehnilise poole pealt oli isegi poolfinaalist parem sõit. Päris sodiks ei suutnud mehed veel sõita, tippkiirusest jääb veidi puudu. Võib-olla pole me veel valmis kolme tugevat sõitu järjest tegema."

Rekordit ei jahita, kuid ära ei öelda

Kui kergejõustikus, ujumises või tõstmises on rekordid medalitest vaat et tähtsamadki, siis sõudmises on teised lood. "Ei tea, et keegi spetsiaalselt maailmarekordeid jahiks, need tulevad töö käigus," selgitas "juhuslikult" koos kamraadidega rekordijahile sattunud Taimsoo. Killing täiendas: "Eks rekordid sõidetakse soodsates tingimustes. Poolfinaalis oli paras taganttuul, liiga tugev tekitab lainetust, finaalis oli kerge küljelt tulev vastutuul. Päris üheselt aegu seega kõrvutada ei saa, aga kui tippajale nii lähedale sõidetakse, siis see näitab taset."

Eesti neljapaadimehed jätkavad harjutamist Münchenis, kust sõidetakse ka otse 20. mail Luzernis algavale olümpia katsevõistlusele. Taimsoo loodab, et rasked pingutused tervisele halvasti ei mõjunud: "Laupäeval oli olemine juba päris okei. Usutavasti haigus tuli ja läks tühistusi tekitamata."