SÖÖGIPAUS: Ainar Leppänen ülipikal tööpäeval kiirelt keha kinnitamas. Foto: Erakogu
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
21. juuni 2012, 07:02

Kõrge Eesti ametimees tegi Ukrainas suurvõistluste debüüdi

Ehkki Eesti jalgpallikoondisel jäi EMile pääsemisest veidi puudu, sai meie vutt suurturniiril siiski esindatud.

Kõigis kaheksas võistluslinnas tegutses kõrgeima ametnikuna UEFA delegaat – Harkovis täitis toda rolli Ainär Leppänen. Tema vastutada oli kolme surmagrupi kohtumise eel, ajal ja järel staadionil ja fännialas toimuv. Just tema juhtis mängude eel koosolekuid, kus osalejaid kuni sadakond.

Üleeile koju naasnud Leppänen sõnas, et "lahendamisi vajavaid detailikesi tuli ette pidevalt", ent suurtesse kriisiolukordadesse ta ei sattunud. Eeldatult pakkus enim rabelemist "vanade sõprade" Hollandi ja Saksamaa duell.

"Raportisse läks ühe poole tõrvikute, paberirullide ja veel nipet-näpet asjade väljakule loopimine – publiku tegevus oli üsna ohutu, aga keelatud," kirjeldab Leppänen.

"Samuti tuli etteheiteid muru kõrguse osas. Ehkki oli kokku lepitud ja kõigile teada, et nõutud 28-30 mm peab olema mängu ajal."

Varem on Leppänen korduvalt teinud sama tööd koondiste valikmängudel ning klubide Meistrite ja Euroopa Liigas, ent esmast suurturniiri kogemust nimetab ta nendega võrreldes täiesti eriliseks.

"Kõik on kordades suurem. Isegi Meistrite Liigas ei tehta kaugeltki võrreldavat eeltööd – siin on iga lõiguga sisuliselt terve aasta tegelenud eraldi tiimid," näitlikustab delegaat.

"Ideaalmaailmas peaks kõik kui õlitatult sujuma ja sel juhul pole ka delegaadil üldse midagi teha. Aga loomulikult nii kunagi ei lähe. Suurturniiri tähtsus muudab osalejad närvilisemaks ja iga pisiasja suhtes tundlikumaks. Tahetakse enda meeskonnale eeliseid saada ja minul tuleb siis küsijat kurvastada," räägib Leppänen.

Mõistagi olid Leppänen ja kogu tema tiim nn. kriitilistes küsimustes ülipõhjalikult ette valmistatud. "Näiteks reageerimine rassismijuhtumite korral on äärmise detailsuseni läbi lahatud. Aga Harkovis ei juhtunud ses vallas mitte midagi. Nagu ka ei ainsatki kokkupõrget fännide vahel - see oli üsna harukordne. Linna vallutanud ülipositiivsed Hollandi fännid valmistasid igatahes kohalikele täieliku kultuurišoki."