Anneli Preimann läheb otsustavale duell-laskmisele parima asetusega. Foto: TAIRO LUTTER
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
22. juuni 2012, 07:00

Kas Eesti olümpiakoondis täieneb eeloleval ööl ka vibulaskuriga?

Eesti paremad naisvibulaskurid on aastaid ajanud oma asja, tasapisi arenenud ja võitlevad nüüd kaugel USAs viimaste olümpiakohtade pärast. Ning seis on pärast eelvõistlust vägagi lootusrikas!

Ogdenis samaaegselt peetava MK-etapi raames lasi Anneli Preimann end eelvõistlusel teatavasti olümpia valikvõistlusel osalejatest parimaks, püstitades ühes seerias 330 silmaga Eesti rekordi 70 meetri distantsil.

Aga mis edasi? Eile tuli teade, et MK-etapil jõudsid nii Preimann kui ka Reena Pärnat pärast mitme duell-laskmise võitmist kaheksandikfinaali ja pälvisid kõrge 9. koha. Ent kas sel tulemusel oli ka seos olümpiapääsmega?

Ei olnud. Eelvõistlus oli küll ühine, kuid duell-laskmine peetakse MK-etapi ja olümpia valikvõistluse tarvis eraldi. Ööl vastu tänast jagasid esmalt tiimid kolm viimast võistkondlikku olümpiapiletit. Ning päev hiljem ehk ööl vastu homset tuleb viimaste individuaalsete pääsmete kord.

Londonis pääseb joonele 64 naist. Eilseks oli välja mängitud 50 pääset. Võistkondadele läheb esmalt ära kolm korda kolm ehk üheksa kohta. Individuaalarvestusele jääb veel vähemalt viis kohta, aga see arv suureneb kindlasti.

Nimelt oli 9 võistkonna kõrval saanud varasematelt võistlustelt olümpiakoha ka 23 teiste riikide naist. Kui nüüd mõni neist riikidest, kel individuaalne koht olemas, teenib Londoni pileti ka võistkonnaga, vabaneb too koht otsustava individuaalvõistluse tarvis, maksimaalselt tuleb seega kolm lisakohta.

Et läinudöisel võistkonnaturniiril oli 16 osalejast 12-l individuaalne olümpiakoht olemas, on individuaalvõistluse kvoodi suurenemine viielt kaheksani päris tõenäoline. Kui aga võistkonnaga saavutab edu näiteks Kasahstan, oleks see teistpidi hea – tolle riigi esindajad ei peaks enam tänasel individuaalvõistlusel osalema ning näiteks Pärnat saaks seetõttu 10. asemel 8. asetuse. Kui Preimann ja Pärnat omavahel veerandfinaalis kokku läheksid, olekski Eestil olümpiakoht – ühest rohkem neid kahjuks ei anta – igal juhul käes!

Olümpiakoondisse kuulub praegu 31 sportlast.

Olümpianormi täitnud sportlased

Kergejõustik

Gerd Kanter

Märt Israel

Marek Niit

Mikk Pahapill

Raigo Toompuu

Anna Iljuštšenko

Grit Šadeiko

Evelin Talts

Üks mees-odaviskaja

Sõudmine

Kaspar Taimsoo

Tõnu Endrekson

Allar Raja

Andrei Jämsä

Kaks meest kahepaadis

Purjetamine

Deniss Karpak

Karl-Martin Rammo

Johannes Ahun

Ingrid Puusta

Anna Pohlak

Ujumine

Triin Aljand

Martin Liivamägi

Jalgrattasport

Grete Treier

Üks mees-rattur

Maadlus

Ardo Arusaar

Heiki Nabi

Tennis

Kaia Kanepi

Vehklemine

Nikolai Novosjolov

Judo

Martin Padar

Sulgpall

Raul Must

Laskmine

Anžela Voronova