PESAMUNA: 18aastane Reena Pärnat on Eesti olümpiakoondise noorim liige. Foto: AFP/scanpix
Sport | Muud alad
26. juuni 2012, 07:00

Pärnat teenis olümpiapileti, aga... (5)

16 aastat tagasi viimase Eesti vibulaskjana olümpial käinud Raul Kivilo on rõõmus Londoni olümpiakoondises pesamuna rolli sattunud Reena Pärnati üle, samas jääb ta hingele veidi kripeldama, et rahapuudusel ei saadud võidelda naiskondliku koha eest.

"Miinimumeesmärgi täitsime ära. Aga tegelikult töötasime ikkagi naiskondliku koha nimel," tunnistas vibunaiste treeneri ametit pidav Kivilo. USAs Ogdenis peetud olümpia valikvõistlus ja sellele eelnenud MK-etapp tõestasid, et eestlannad on heas vormis. Reena Pärnat ja Anneli Preimann jagasid MK-etapil 9. kohta. Kuigi Preimann viis 70 meetrilt laskmises Eesti rekordi 324lt silmalt 330 peale, esines olümpia valikvõistluse hilisemas duelllaskmises edukamalt hoopis Pärnat, kes teenis seitsmenda kohaga Londoni pileti.

"Kahju, et rahapuudusel ei saanud kolmandat naist siia kaasa võtta," usub Kivilo, et Eestil olnuks naiskondlikult korralik šanss Londoni koha eest võidelda. Kolmanda numbri Siret Luige USAsse lennutamine läinuks maksma umbes 2000 eurot, sportlasel endal sellist summat tagataskust võtta polnud. Täiesti viimasel hetkel selgus, et kultuurkapitalilt vastavat toetust ei saa ja vilja ei kandnud ka läbirääkimised ühe Raplamaa ettevõttega.

Kuigi vibulaskjad ise Eesti olümpiakomiteele etteheiteid ei tee, võib kõrvalvaatajal siiski tekkida küsimus: miks ei ulatanud koondise paisutamisest huvitatud EOK perspektiivikatele neidudele abikätt?

Vastus lihtne: kuna Luige tulemused olid mullu suhteliselt tagasihoidlikud (parim tulemus 70 meetrilt 300), olid olümpiakandidaatide nimekirjas vaid Preimann ja Pärnat. "Meie süsteem on toiminud hästi pikka aega, reeglid on kõigile teada. Oleme kõik lubadused, kas või hambad ristis, täitnud, kuid erandeid teha ei saa," selgitas EOK peasekretär Toomas Tõnise.

***

Kui Londonis on 18aastaselt Pärnatilt suuri tegusid vara oodata, siis järgmisel nädalal Taanis algaval juunioride EMil on ta üks soosikutest. "Tahaksin tulla esikolmikusse," teatas Eesti olümpiakoondise pesamuna.