Foto: Mati Hiis
Kergejõustik
29. juuni 2012, 21:39

Grit Šadeiko: ei teadnud, mida EMil täpselt oodata! (1)

„Tulemused on küll head, aga väga etteotsa asja pole," ütles EMil seitsmevõistluse avapäeval kolm isiklikku rekordi püstitanud ja kuuenda koha haaranud Grit Šadeiko tagasihoidlikult.

Kui talvel jalaoperatsioonil käinud Šadeiko ilus seeria teisel võistluspäeval samamoodi jätkub, peaks ta paremustabelis kõrgemale tõusma. „Homme on veel kaks minu ala," rääkis 22aastane sportlane, vihjates kaugushüppele ja odaviskele.

Pärast avapäeva edestas Šadeiko isikliku tippmargi 6134 punkti graafikut 81 punktiga ehk teisisõnu liigub ta Eesti rekordi suunas. „Loodame, et lõpuks tuleb 6216 punkti," märkis piiga naerdes. „Eesti rekord (6215 - toim) on tänavu mu eesmärk."

Samas tunnistas Šadeiko, et Helsingisse saabus ta teadmatuses. „Tulin siia küll pingevabalt, aga ei teadnud, mida täpselt oodata," lausus Anne Mägi õpilane.

Suur küsimärk oli ühe tema trumpala, tõkkesprindi kohal. Viimati oli ta juuni alguses Soomes koerailmaga jooksnud 14,04. „Pärast Tamperet olen teinud ainult ühe korraliku tõkketrenni," sõnas ta.

Ometi liikus Šadeiko EMil 100 m tõkkedistantsil nobedamalt kui iial varem ja lõpetas isikliku rekordiga 13,36, mis andis teise koha. „See tulemus valmistaski täna kõige rohkem rõõmu, tõkkehirm kadus."

Šadeiko lisas: „Mul oli ainult üks mõte: kui tahan kiiresti joosta, siis pean kõigil eest ära põgenema."
Kõrgushüppes ületatud 1.77 on Šadeiko tippmargist vaid sentimeetri jagu nõrgem. „Kõrgushüpet olen saanud vähe harjutada," osutas ta.

Kuulitõukes ületas Šadeiko kolm korda 12-meetri-joone, parimal läks kirja isiklik rekord 12.56. „Kolmandal katsel ütles mind abistanud Ants Kiisa, et lõpuks hakkas midagi tulema."

Päevale pani Šadeiko väärika punkti 200 m jooksu rekordiga 24,10, mis tagas alavõidu. Nelja alaga on tal 3681 punkti, liirikoha hõivas ukrainlanna Ljudmila Josipenko 3785 punktiga.

Hommikul teist päeva alustav Šadeiko on mõtteis toeks kodus juunioride MMi normi jahtivale õele Gretele. „Ema ja isa tulid siia, õekene peab üksi hakkama saama. Loodan, et andsin talle hea emotsiooni."