LEGENDI LOHUTUS: Roger Federer (paremal) on murdnud Andy Murray ja kodupubliku südamed. Foto: AP/SCANPIX
Tennis
9. juuli 2012, 07:00

Federer murdis rekordeid, Murray südameid (3)

Roger Federer on jälle Wimbledoni kuningas! Andy Murray kaotas jälle finaali ja nuttis! Ei midagi uut siin päikese all, ometi nii südantlõhestav...

Federer oli aegade suurim tennisist juba enne eilset, kuid 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 finaalivõit tõi talle karjääri 17. Suure slämmi ja seitsmenda Wimbledoni trofee; taas maailma esinumbri seisuse (kokku 286. nädalat!) ning terve rea pisemaid rekordeid.

"Imeline karikas! Tundub, nagu polekski ma teda vahepeal teistele loovutanud," muigas šveitslane, kes võitis Londonis viimati kolm suve tagasi ning kordas nüüd oma suure iidoli Pete Samprase Wimbledoni-võitude tippmarki.

Samal ajal lustisid publikus ema Mirka Vavrineciga Federeri kaksiktütred Myla Rose ja Charlene Riva. "Taolise õhtu puhul luban neil tavalisest veidi kauem üleval olla, pole probleemi!" andis perepea kõigile teada.

Ent kui 30aastane Federer murdis rekordeid, siis viis aastat noorem šotlane Murray südameid.

Neljas Suure slämmi finaal (teine Wimbledonis) ja neljas kaotus... Ta juhtis kuninga vastu seti ja servimurdega, ometi pidi end lõpuks üsna kindlalt kaotajaks tunnistama. Eriti veenev oli Federeri ülekaal pärast seda, kui kolmandas setis vihma tõttu katus suleti.

Austamistseremoonia kiskus tundeliseks. Murray kogus end läbi pisarate tükk aega, kuni suutis mikrofoni poetada: "Üritan rääkida, aga see pole põrmugi lihtne." Brittide lootus nuttis taas veidi, ning varsti valas koos temaga pisaraid terve staadion.

"Nüüd näete, mida see turniir talle ja kõigile teistele tähendada võib," sõnas seepeale Federer.

Ajalugu oli kordunud: Murray nuttis ka pärast tunamulluste Austraalia lahtiste finaalikaotust Federerile ning Federer omakorda samas aasta varem, jäänud esikohamängus alla Rafael Nadalile.

Rohkem kui paariaastase pausi järel taas maailma esinumbriks tõusmist põhjendas Federer see-eest lihtsalt, aga löövalt: "Tegin mõõnahetkedel vajalikud muutused, eelkõige hakkasin rohkem mängima. Aga kõige tähtsam, et ma ei kaotanud mitte iialgi usku."