Aivar Pohlak asub tallama Ruhnu pallimuru, et võidelda Kihnu ja Ruhnu saarte esinduste vastu.Foto: Tairo Lutter
Jalgpall
23. juuli 2012, 10:35

Kas Pohlak & Co suudavad murda Ruhnu ja Kihnu?

Laupäeval peetakse Ruhnu saarel maha kolm põnevat vutimatši, kus osalevad Kihnu, Ruhnu ning Eesti Jalgpalli Liidu esindused. Teiste seas jooksevad väljakule koondise peatreener Tarmo Rüütli ja alaliidu president Aivar Pohlak.

Jalgpallilahingud peetakse Kihnu - Ruhnu mängude raames - tegemist on ettevõtmisega, mis sai alguse 1965. aastal ja kogus küll kiirelt populaarsust, ent mõõduvõtud katkesid vaid viis aastat hiljem. Põnev traditsioon taaselustati 2008. aastal, võistlusi peetakse iga kahe aasta tagant kordamööda Kihnu või Ruhnu saarel. Omavahel katsutakse jõudu jalgpallis, võrkpallis, köieveos, teatevõistlustes, mälumängus ja erinevatel individuaalaladel. Lisaks spordile peavad mõlema saare võistkonnad esitama ka näiteks etluskava, mille teema saadakse teada võistluspäeva hommikul.

"Kihnu - Ruhnu mängude eesmärk on tihendada saartevahelisi suhteid ja läbikäimist, pakkuda rahvale häid elamusi. Kuna Ruhnul elab ikkagi üpris vähe inimesi, siis jalgpallis kipub Kihnu võitma," selgitas Ruhnu rahvamaja juht Andre Nõu. "Kihnult peaks võistlustele saabuma umbes 50 inimest, teine samapalju on osalejaid Ruhnult, lisaks pealtvaatajad, kelleks on suvitajad. Selge see, et transport seab publikuhulgale omad piirid."

Ruhnu laululava platsil leiab laupäeval, 28. juulil kell 12 aset Eesti Jalgpalli Liit - Kihnu kohtumine, kell 12:45 Eesti Jalgpalli Liit - Ruhnu matš ning kell 13:30 Kihnu - Ruhnu vastasseis. Mänguajaks 2x15 minutit.

Alaliidu eest teevad kaasa koondise peatrener Tarmo Rüütli, president Aivar Pohlak, kommertsdirektor Toomas Vara, Saarema Lihatööstuse juht Kristjan Leedo, Estonian Airi asepresident Rauno Parras, JK Tallinna Kalevi president Raimo Nõu jt.

"Eesti Jalgpalli Liit tegutseb põhimõttel "kõik peavad saama võimaluse" - kõik peavad saama võimaluse tegeleda jalgpalliga, leida endale sobiv roll mängija, treeneri, kohtuniku, eestvedaja või huvilisena. Peame jalgpalli võimalikult laia geograafilist kandepinda ja kättesaadavust ülioluliseks ja seepärast soovime taoliste mängudega ka kõige väiksemate valdade ja küladeni jõuda, et tekiks vastav side ja võimalus. Ruhnu ja Kihnu on saartena veel eriti omapärases olukorras," rääkis Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.