Adam Nelson
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
24. juuli 2012, 07:00

Olümpiakompott: paljajalu poodiumil ja kiusatusi täis olümpiaküla

Kolm päeva enne olümpiamängude algust tuleb korraldajatel lisaks paljajalu poodiumile ronida ähvardavate ameeriklaste ja "kiusatusi" pakkuva olümpiakülaga tegelda ka olümpiatule süütaja valimisega.

USA olümpiakomitee käsib oma sportlastel olümpiamängudel kasutada üksnes Nike logoga rõivaid ja teiste sponsorlogode näitamine toob kaasa rahatrahvi. Ameerika sportlased on protesti märgiks valmis autasustamispoodiumil paljajalu seisma.

"Suurem osa olümpiamängude rõivasponsoreid on panustanud sellele, et sportlased saavad nende logoga jalatseid kas või hetkeks poodiumil demonstreerida. Olümpiakomitee taoline käik nullib USA sportlaste igasuguse väärtuse," ütles sportlaste nimel kõnelnud kuulitõukaja Adam Nelson.

* * *

Londoni mängude esimees Seb Coe ütles, et olümpiatule süütaja pole veel teada ja lõpliku otsuse teeb selleks otstarbeks spetsiaalselt kokku kutsutud loovmeeskond.

Coe, kes ise pole otsustajateringis, on varem öelnud, et tema eelistaks olümpiatule süütajana näha oma head sõpra ja kahekordset kümnevõistluse olümpiavõitjat Daley Thompsonit. Samal ajal Briti olümpiakomitee usub, et õige mees tulesüütaja kohale oleks viiekordne sõudmise olümpiavõitja Steve Redgrave.

Briti läbi aegade edukaim olümpialane Redgrave arvab, et olümpiatule süütab mitu sportlast,

nagu see oli 2002. aasta Salt Lake City mängudel, kui väljavalituks osutus terve 1980. aasta USA jäähokikoondis.

* * *

India tõenäoliselt ainus medalilootus Londoni olümpiamängudel, kettaheitja Vikas Gowda on vaatamata rahapuudusele ja võlgadele elu parimas vormis ja tahab eestlaste lemmikalal poodiumikoha võtta.

"Vikas on üks India parimaid sportlasi ja see on tõeline häbilugu, et tal pärast kõiki neid aastaid

endiselt sponsoreid pole," ütles Gowda isa Shive, kes on samas ka tema treener. Et poeg üldse olümpiaettevalmistust teha saaks, pidi isa 90 000 dollarit laenu võtma. Gowda heitis oma isikliku rekordi 66.28 selle aasta aprillis ja lubab olümpial heita 67–68 meetrit.

* * *

Brasiilia jalgpallikoondis hoiab olümpiakülast eemale, kuna koondise peatreeneri Mano Menezese sõnul tähendaks see noortele poistele liiga palju kiusatusi. Kas Menezes pidas kiusatuste all silmas ahvatlevaid spordineide või midagi muud, ei hakanud ta täpsustama.

"Mõned mängijad, näiteks

Neymar, on juba meie siinolemise ajal olnud mitmete teiste sportlaste tähelepanu keskmes. Aga meie tulime siia tõsist tööd tegema," ütles brasiillaste loots ja lisas, et nende soov on mängudeks ettevalmistusi teha rahus ja vaikuses.