Sel pildil lõõmab olümpiatuli staadionil. Foto: AFP/Scanpix
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
31. juuli 2012, 07:01

Kadunud olümpiatule leidmine. Tuli on ja põleb! Televiisoris

Olümpiatuli on siiski olemas ja lõõmab, kuigi keegi seda elusast peast ei näe. Tõrvik on kindlalt olümpiastaadioni väravate taha lukustatud ja selle olemasolust saab teada vaid siis, kui lülitada olümpiakeskuses teler vastavale kanalile.

Londoni olümpiamängude avamispidu lõppes võimsalt. Briti spordistaaride välja valitud seitse noort tulevast tippatleeti süütasid peastaadioni keskel 204 pikka tõrvikut – ühe iga osaleva riigi kohta –, mis püsti tõmbusid ja üheskoos olümpiatule moodustasid.

Finaaliks kõlas võimas Pink Floydi "Eclipse", kus on sõnad: "All that you touch, all that you see, all that you taste, all you feel..."

Paraku polnud avamisõhtu järel võimalust olümpiatuld puudutada, näha, maitsta ega tunnetada. Tuli oli kadunud. Haihtunud.

Sportlasedki ei mõistnud toimuvat. Gerd Kanter, kes avamist telerist jälgis, oli pettunud: "Ootasime kõik, et olümpiatõrvik tõstetakse kuhugi kõrgemale, aga ei. Pole aimugi, mis sest edasi saab, tuli ei saa ju keset staadioni jääda."

Kaevurilambist lõõmama ja luku taha

Päev pärast avapidu ei osanud keegi täpselt öelda, mis tulest saab, järgmisel päeval aga küll. Korraldajad andsid teada, et tuli on staadionil kenasti olemas ja põleb. Seal, kus avamise ajal paiknes muruküngas. Aga madalal ja staadionilt välja ei paista.

Tuld väidetavalt ei kustutatud, vaid seda säilitati kaevurilambis, kuni tõrvik uude kohta transporditi. Seejärel läideti leegid uuesti.

Usalda, aga kontrolli. Jalutuskäik olümpiastaadionile tulemust ei andnud. Kõik väravad olid lukus, läheduses polnud ainsatki asjapulka, kes võiks need avada. Ja üleüldse, nagu selgus, pole kõrvalistel areenile enne kergejõustikuvõistlusi asja.

Ent kust siis olümpiatuld näeb?

Näeb! Mängudele akrediteerinutel on ligipääs TV olümpiakanalitele, millest üks näitab põlevat tuld ööpäevaringselt. Tavapublikule seda pilti paraku ei pakuta. Kes tahab oma silmaga olümpiatuld nautida, peab ootama reedeni, aga eelduseks on staadionipääsme olemasolu.

Kes tahab olümpiatuld näha, mingu koju

Mängude korraldajad kaitsesid meedias otsust olümpiatuli ära peita rinnaga. Neid ei huvitanud, et tõrvik on läbi aegade olnud sümbol, mida iga külaline näha ja pildistada tahab.

Mis oli enne, see oli enne, laiutas korralduskomitee esimees Sebastian Coe käsi. "Me ei plaaninudki tuld turismiobjektiks. Ka 1948. aasta mängudel põles tõrvik Wembley staadionil ega olnud väljastpoolt nähtav."

Olümpiatõrviku looja Thomas Heatherwick tõusis usulistesse kõrgustesse, selgitades oma ideed: "Staadion on kui tempel ja leek lõõmab selle südames."

Lisaks tõdes Heatherwick, et kaasaegne tehnoloogia toob tule iga inimeseni ehk siis loodetavasti näidatakse seda aeg-ajalt telerites ja üle linna suurtel ekraanidel.

Londoni linnapea Boris Johnson aga teatas rahulikult, et kes tahab olümpiatuld näha, mingu koju ja istugu diivanile, sest: "Tuli on televiisoris ja ma ei arva, et sellest tuleks teha suurt probleemi."