NÖRDINUD: Lam A Shin istub. Lihtsalt istub. Foto: Reuters/Scanpix
Vehklemine
1. august 2012, 06:57

Korea vehklejanna püstitas streikimise olümpiarekordi (6)

Lõuna-Korea epeevehkleja Lam A Shini tunni ja poolene istumisstreik oli olümpiaajaloo pikim. "Talle tehti ilmselgelt liiga," oli matši jälginud Irina Embrich korealanna poolel. "A Shin oleks pidanud kuulutatama võitjaks."

Poolfinaalmatš A Shini ja sakslanna Britta Heidemanni vahel läks seisul 5:5 lisaajale. A Shin sai prioriteedi, mis tähendab: kui minuti jooksul pole võitja selgunud, kuulutatakse võitjaks tema.

Vehelda jäi üks sekund. Heidemann ründas, A Shin vastas – topelttorge. Ent tabloo näitas endiselt, et vehelda on sekund. Ja veelkord täpselt sama – topelttorge, aga kell ei liigu. Kolmas kord... Nüüd tiksus kell nulli, aga täpselt samal ajal, kui kohtunik andis stardikäskluse. Kohtunik palus kella sekundi võrra tagasi keerata, A Shin ei protestinud. Ja siis tegi Heidemann otsustava torke, korealanna puhkes südantlõhestavalt nutma ning jäi vehklemisrajale istuma.

Korealased protestisid, asja arutati pool tundi, kuid Heidemanni võit jäi püsima.

"Palun publikult südamest vabandust, kes pidid minu tõttu aega kulutama, aga loodetavasti mõistetakse ka mind – neli aastat tehtud töö läks ebaõigluse nahka," lausus A Shin hiljem.

Publik suhtuski istumisstreiki poolehoiuga. Kui protesti järel Heidemanni võit välja kuulutati, kostis vaid paar õrna käteplaksu.

Eesti parim naisvehkleja Embrich tagus kohtunike otsuse maapõhja. "Viga oli kas kella käivitussüsteemis või käivitajas, kuid mingil juhul pole võimalik ühe sekundiga teha kolm rünnakut. Välistatud! Igaüks peaks sellest aru saama. Võit tulnuks anda korealannale või äärmisel juhul alustada lisaaega nullist."

Vehklemisliidu peasekretär Tõnu Nurk, kes samuti saalis viibis ja juhtunut nägi, oli Embrichiga sama meelt, kuid tõdes, et ka korealanna pidanuks teistviisi käituma – protestima juba siis, kui sekund tagasi keriti. "Aeg oli ju otsas! Mida siin enam tagasi kerida? Olen veendunud, et kohtunikud poleks matši jätkanud ja korealanna võitjaks kuulutanud. Nüüd tulnuks protestida juba Heidemannil, kuid tema ei oleks seda ilmselt teinud."

Paarkümmend minutit pärast istumisstreiki kaotas A Shin pronksimatši Yujie Sunile 11:15. Heidemann jäi finaalis lisaajal alla ukrainlanna Jana Šemjakinale 8:9.

Istumisstreigi kuningriik

Korea sportlased on tuntud istumisstreikijad, kui pole tulemustega rahul. Senine olümpiarekord kuulus poksija Byun Il Jungile, kes 1988. aastal Soulis polnud rahul, et kaotas bulgaarlasele Aleksander Hristovile. Streik kestis üle tunni ja korealane lahkus ringist alles siis, kui saalis tuled ära kustutati.

Londoni olümpial polnud Lam A Shini streik esimene. Päev varem keeldus judomatilt lahkumast Ho Jun Cho, sest kohtunikud muutsid esialgset otsust ning andsid võidu jaapanlasele Masashi Ebinumale. Paraku oli ajastus vale, sest matš lõpetas hommikuse sessiooni ning saal valgus publikust ja kohtunikest tühjaks. Hoomates, et tema aktsiooni keegi ei märka, lahkus Cho minuti pärast.