VÕIDUMEES: Uhke värk, kui kuldmedali nimel võitlevad Ben Ainslie (Suurbritannia) ja Jonas Hogh-Christenseni (Taani) jõudsid finišisse ligi minut pärast meie Deniss Karpakki. Aga eilne sõiduvõit ei tohi jääda üksikuks sähvatuseks – purjetamises maksab stabiilsus. Foto: Tairo Lutter
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
1. august 2012, 06:57

Sõiduvõitja Karpak: tõesti uhke tunne! (2)

"Eelviimasel sirgel taganttuules sõites polnud kiirust. Kaotasin palju aega," meenutas purjetaja Deniss Karpak olümpiaregati kahte esimest võistluspäeva. Öösel vastu eilset vahetas ta purjeka masti välja ja pani täiega täkkesse – kuuenda sõitu Karpak võitis!

Eelnevalt protokollis kirjas olnud 14., 9. ja kolm 11. kohta tähendavad, et võidule vaatamata on Karpak enne homseid sõite alles 10. kohal. Kuid seis pole paha, paar sarnast õnnestumist või stabiilsed kohad esikuuikus peaksid mehe ka kokkuvõttes samasse seltskonda kergitama.

"Esimese kahe päeva kohad polnud halvad, aga mitte need, mida hinges tahan. Esmaspäeval jõudsin esimesse märki viiendal-kuuendal kohal, aga taganttuulega langesin tahapoole. Nüüd, uue mastiga tõusin aga ettepoole ja finišeerisin täitsa üksinda!" rõkkas võidetud sõidus lähimat rivaali 49 sekundiga edestanud Karpak.

Kas soodne ilm püsib?

Eile olid olud Weymouthi lahel meie mehele sobivad – mõõdukas tuul tekitas meeldiva laine, mille toel sai Karpak taganttuules uue masti abil paadile hea hoo sisse pumbata. Loodetavasti hoiab edaspidigi sarnast ilma.

Tõsi, garantiisid soodne ilm ei anna. Finnil maksavad kogemused. Neli aastat selles klassis seilanud 25aastane Karpak võib küll olla maailma edetabeli teine number, ent ässade stabiilsuseni on veel vaks minna.

“Tunnen, et pole Finnil piisavalt kaua sõitnud. Kuldmedali nimel võitlevate briti Ben Ainslie ja taanlase Jonas Hogh-Christenseni jaoks on see kolmas olümpia. Üldises esituses on vahe sees – nemad on vanad merekarud ja vigu ei tee. Seetõttu oli mul tõesti uhke tunne, kui kuuenda sõidu ära võitsin!”

Koht esikümnes oleks hea

Täna on Finn-klassil puhkepäev, homme ja ülehomme seilatakse viimased neli võistlussõitu, mille järel pääseb esikümme medalisõitu, kus mängus topeltpunktid.

Karpak: "Koht esikümnes oleks hea. Kui läheb paremini, siis väga hea. Medal oleks muidugi väga tore, aga kui seekord ei tule, siis järgmine kord küll. 2016. aastal Rio de Janeiros on mul vanust 30. Seal on hea ilm, karneval, liivarand ja rannavolle (kus erinevalt Londonist ei kanna naissportlased külmakaitseks pikki retuuse – toim). See mulle meeldib, see on minu olümpia."

Karl-Martin Rammol jälle rõõm ja kahetsus

Sarnaselt Deniss Karpakile kokkuvõttes 10. kohal paikneva Laser-klassi purjetaja Karl-Martin Rammo eilne võistluspäev kopeeris üleeilselt – esmalt rõõm, siis kahetsus. Kui esmaspäeval järgnes 7. kohale 18., siis eile suurepärasele kolmandale 21. koht.

"Start oli allapoole igasugust arvestust," kirjelas Rammmo teise sõidu ebaõnnestumist. "Napilt-napilt – umbes 50 sentimeetrit – jäi väga heast stardist puudu. Sattusin 10 sekundit enne starti ühele stardijoone moodustavale kaatrile liiga lähedale ja pidin tegema vältiva manöövri, mistõttu loovutasin oma positsiooni. Eks kaatri kõrvalt startimine ongi riskantne värk – kas super või nii, nagu mul seekord."

Samas rõhutas noormees, et negatiivseteks mõteteks põhjust pole. "Esimeses sõidus kulutasin kolmandat kohta kaitstes hirmsalt palju energiat. Aimasin, et teine sõit tuleb raske. Eufooriasse ei sattunud – mida aeg edasi, seda normaalsemad säärased tulemused minu jaoks olema peavad. Kokkuvõttes olid tänased kaks sõitu väga heaks jätkuks avapäevale. Olen õnnelik."