1. rada: SUURBRITANNIA | Pealtnäha tundub olevat finaali punane latern, kuid koduseinte tugi võib anda tiivad. Samas juhtub sõudmises tihtipuhku, et algne lennukus maksab end lõpus karmilt kätte. Britid on iga regatiga üha paremaks muutunud, kuid mehed ise pilvedes ei hõlju. Teatasid, et poolfinaali pääs oli see, mida julgesid loota ja iga koht kullale lähemale on boonus. Ennustus: 6. koht Foto: AFP/Scanpix
Sõudmine
3. august 2012, 07:00

Kui meeste seest karu välja tuleks... (25)

Eesti neljapaadi eessõudja Kaspar Taimsoo öelnud, et emotsioonide pealt võivad nad karu enda seest välja lasta. Kaugele karused mehed jõuavad, näeb täna, sõudefinaali finišis.

Sõudmises paadi liikumine vastastest ei sõltu. Igaüks ajab oma rajal oma asja ja finišijoonel selgub, kes keda. Ka ei maksa eelnevad tulemused, kinnitab sõudetreener Jaan Tults. Protokollid näitavad vaid seda, et keegi on kunagi võitnud mingeid medaleid. Kuid medalid ei anna stardis millimeetritki eelist.

Eesti neljapaat on ühel meelel: nii võrdset seisu kui nende alal, pole sõudmises ammu nähtud. Olümpiafinaalis on medalipaadid reas: Poola kaitseb tiitlit ja on vahepeal võitnud ka MM-kulla. Austraalia on valitsev maailmameister, Horvaatia eksmaailmameister anno 2010, Saksamaa on kolmelt viimaselt MMilt võitnud hõbeda ja pronksi. Vaid Suurbritannial ja Eestil pole lõppeva olümpiatsükli jooksul suurt midagi ette näidata, kuid britid on britid.

Ja Eesti on Eesti.

Treener Mati Killing ei soovi eelnevalt kellelegi medaleid kaela riputada, sest sõudmine on salakaval. "Ka sõudmises võib vaimselt põruda. See pole ala, kus võtad aerud pihku ja annad tuld. Mõelda tuleb samuti. Küll on nähtud paatkondi, kes lähevad kindlat kulda võitma, annavad nii, et... Aga varsti paat enam ei jookse. Sõita tuleb täpselt – ei üle ega alla võimete. Algusest lõpuni. Kusjuures rusikas peab ühtselt koos olema võimalikult kaua. Üksi ei too keegi neljapaati võitjana finišisse."

Asjatundjad näinud poolfinaali järel Killingu silmi kahtlaselt rõõmsalt säramas. Ühe tuntud suusatreeneri stardieelsest ilmest võis kunagi mõndagi välja lugeda. Kuidas asi Killingu puhul toimib?

"Mis seal eelnevalt ikka särada," muigab Killing. "Meie neljasele on antud võimalus sõita medalitele. Vorm on aasta parim. Enesekindlusest puudust ei tule. Ning ka poisid pole veel pedaali päris põhja surunud, et pärast, üle paadi ääre, kalu söödavad."

Eestlaste tagasihoidlikust on märganud ka suursoosik Horvaatia, kelle liige Valent Sinkovic arvas, et kullavõitlus käib nende, sakslaste ja eestlaste vahel: "Eestlased on kahtlaselt head, lähevad iga sõiduga aina paremaks ja võivad väga-väga ohtlikud olla."

Start antakse kell 13.30. Kuus minutit hiljem on kõik selge.