VÕTMEHETK: Poola kohtunik Marcin Borski näitab Enar Jäägerile punast kaarti. Järgnenud laviini Eesti peatada ei suutnud ja Türgile kaotati 0:3. Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
13. september 2012, 07:02

Kas kohtunik tegi Eestile liiga? (19)

Eesti jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli tõdes pärast 0:3 kaotust Türgile, et mängu saatuse otsustas Enar Jäägeri eemaldamine 19. minutil. Videokordus tõestab, et Eesti leeri poolt ülekohtuseks nimetatud Poola kohtuniku otsus oli õige.

Fakte tuleb analüüsida sinimustvalgeid prille kandmata ja emotsioonitult. Vaadates videokordust punase kaardi situatsioonist, siis näeb sealt 1) Jääger palli ei puutu, 2) külje pealt Burak Yilmazile lähenenud Jäägeri jalg takerdub vastasesse, mistõttu viimane kukub.

Need kaks asjaolu tõestavad ammendavalt, et punane kaart oli ainuõige otsus. Jalgpallireeglite – need võivad mitte meeldida, aga neid peab järgima – kohaselt pole absoluutselt oluline, et Jääger tegi vea poolkogemata. Samuti mitte see, et käis alles mängu 19. minut.

Mänguplaan lendas prügikasti

Viga oli, Jääger viimane kaitsja, Burak Yilmazil vaba tee väravani. Puhas punane kaart. Ei mingit vaidlemisruumi. "Väga kiirelt juhtus kõik. Jooksu ajal läksid meil jalad risti. Midagi tahtlikku ei olnud. Pole kunagi varem punast kaarti saanud," nentis Jääger ise.

11. minuti olukord, kus Joel Lindpere Türgi karistusalas kukutati või kukkus, oli Õhtulehte konsulteerinud spetsialistide hinnangul igas mõttes vaieldav – penalti oleks võinud, aga ei pidanud andma. Ent kohtumise võtmeotsuses – punane kaart Jäägerile – vilemees Marcin Borski ei eksinud.

Eesti traagika, et Jäägeri eemaldamine oli väga suure kaaluga – 70 minutit võõrsil

Türgi vastu vähemuses vastu pidada on jõukohane väga vähestele. Nagu Tarmo Rüütli ja Konstantin Vassiljev märkisid, on keeruline juba 11 mehega 11 vastu mängides. Vähemusse jäämisega lendas prügikasti ka Eesti mänguplaan.

Algselt keskväljal Vassiljevi kõrval mängima pidanud vastase mängu lõhkuja Aleksandr Dmitrijev langes esmaspäevase trenni järel hüppeliigesevigastusega rivist ning teda asendas Martin Vunk.

Rüütli tundis, et erinevalt paarist Vassiljev-Dmitrijev vajab duo Vassiljev-Vunk Türgi mängujuhi Emre Belözoglu pidurdamiseks abi, ning tõstis Joel Lindpere vasakult äärelt ülemiseks poolkaitsjaks. Vasak äär mehitati Dmitri Krugloviga ning Tarmo Kink alustas paremal, kust langes pingile Sander Puri.

Jäägeri eemaldamisele eelnenud 19 minutit näitasid, et selle plaaniga andis Türgiga kembelda küll – Eestil avanes tolle perioodi jooksul kaks väravavõimalust Türgi ühe vastu! – ent kümnekesi jäädes enam mitte.

Rüütli: "Vähemuses valikut polnud – tuli jääda ühe ründajaga ja kaitses piinelda. Punane kaart oli otsustav hetk. Tuleb sellega leppida."

Õhtuleht hindab

Eesti koondis 4

Punane kaart mõjus halvavalt. 0:3 kaotus polnud katastroof. Küll aga nukker.

Sergei Pareiko 6

Tõrjus suurepäraselt eemaldamisele järgnenud karistuslöögi. 0:0 seisul lõi igal võimalusel aega veetes tempot alla.

Taijo Teniste 4

Kaotas õhuvõitluse, kust sündis teine värav.

Ragnar Klavan 4

Polnud üheski väravas isiklikult süüdi, aga kollektiivne vastutus välistab kõrgema hinde.

Taavi Rähn 4

Magas avavärava puhul maha Emre sööstu.

Enar Jääger 2

Oluline osa punasest kaardist tuleb kirjutada keskvälja pallikaotuse arvele, aga ikkagi lubamatu – viga tulnuks iga hinna (ka sisselastud värava) eest vältida.

Dmitri Kruglov 4

Korralik esitus – ei säranud, ei langenud ansamblist välja.

Martin Vunk 4

Andis supersöödu Lindperele, aga kaassüüdlane Jäägeri eemaldamises.

Konstantin Vassiljev 3

Valesöödud, pallikaotused, nõrk kaitsetöö – Eesti parima jalgpalluri üks kehvemaid esitusi koondise eest.

Joel Lindpere 4

Tagantjärele tarkus – pidanuks 1-1 olukorras varem pealelöögi sooritama.

Tarmo Kink 4

Jäi üsna nähtamatuks, sest ei saanud palli.

Andres Oper 6

Peatreeneri poolt ründeliini liidriks nimetatu õigustas tiitlit taas. Tark ja osav mäng. Gaselli kiirust ei saa 34aastaselt mehelt nõuda.

Sander Puri 4

Paistab, et mänguaeg Soomes on enesekindlust kasvatanud.

Ats Purje 4

Võitis Eesti kasuks paar karistuslööki.

Kaimar Saag

Mängis hinde teenimiseks liiga vähe.