Briti meedia nõuab tõe avalikustamist ja tegelike süüdlaste karistamistFoto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
13. september 2012, 12:28

23 AASTAT VALETAMIST: Suurbritanniat raputab staadionikatastroofi tegelikke tagamaid avav raport (14)

1989. aastal raputas Suurbritanniat Sheffieldis Hillsborough' staadionil toimunud tragöödia, kui Nottingham Foresti ja FC Liverpoooli vahelise karikamängu ajal talluti surnuks 96 pealtvaatajat. Kui seni oli katastroofi põhjustamises süüdistatud peamiselt Liverpooli (purjus) fänne, siis värskest raportist koorub välja teistsugune tõde. Ja ka see raputab Suurbritanniat.

Uurimisrühm töötas viimaste aastate jooksul läbi umbes 450 000 katastroofiga seotud dokumenti ning jõudis järeldusele, et Hillsborough' tragöödiat ümbritseb totaalne valede ja vassimiste võrk.

Nii on saanud selgeks, et tragöödia uurimisega seoses võltsis politsei tohutus ulatuses tunnistajate ütlusi ning püüdis hukkunuid igati mustata, tekitades neile kuritegeliku mineviku ning väites, et enamik hukkunutest olid purjus. Sõnaga: süüdistati ennekõike fänne.

Raportist aga selgub, et tegelikult oli Sheffieldi võimudele teada, et staadion on ohtlik, kuid sellele vaatamata ei võetud ette mingeid ettevaatusabinõusid. 96 inimest hukkus ja 766 inimest sai vigastada, kuid raporti hinnangul oleks suudetud vähemalt pooled hukkunutest päästa, kui vaid oleks tehtud suuremaid pingutusi.

Briti meedia on ristinud Hillsborough' tragöödiaga seonduva "suurimaks kinnimätsimiseks riigi ajaloos" ning Suurbritannia peaminister David Cameron vabandas toimunu pärast avalikult. Cameron  nimetas olukorda kahekordselt ebaõiglaseks, kuna riik ei suutnud kaitsta hukkunuid, keda alusetult süüdistati katastroofi põhjustamises.