Stella Maris.Foto: sailing.ee
Sport | Muud alad
27. november 2012, 14:54

Eesti meeskond startis regatil üle Atlandi ookeani

Täna Eesti aja järgi kell 13 startis Las Palmasest regatt üle Atlandi ookeani (Atlantic Rally for Cruisers), milles osaleva 260 aluse hulgast leiab ka ühe Eesti lippu kandva jahi. Stella Marise meeskonda kuulub 8 Eesti meest ja kapteniks on Virko Püss.

Atlantic Rally for Cruisers, on omataoliste seas suurim - regati pikkus on 2800 meremiili, sellel osaleb 260 alust ning selle läbimiseks kulub kaks-kolm nädalat.

Teist korda ARC regati 25. aastase ajaloo jooksul lükati start 2 päeva hilisemaks tänu halbadele ilmastikuoludele. Algselt oli avapauk planeeritud pühapäeval 25.novembril, aga kuna ookeanil möllasid 6 meetri kõrgused lained, otsustati oodata ilma paranemist.

Tavaliselt suletakse terve Las Palmase sadam ARC regati alguspäevaks, kuid tänu edasilükkamisele toimub start esimest korda sadama akvatooriumi sees, et mitte segada tiheda liiklusega sadama tööd.

Regatiks on meeskond eesotsas kapteni Virko Püssi ja vanemtüürimehe Kaspar Eiseliga valmistunud peaaegu kolm aastat. „Jaht on täielikult ettevalmistatud ookeani ületuseks, kõik navigatsiooniseadmed on olemas, samuti turvavarustus," ütleb Virko Püss.

Kanaari saarte suunas starditi Eestist juba septembri alguses ja peale 3000 meremiili läbimist 2 kuu jooksul, jõuti lõpuks 11.novembril kohale. Viimased ettevalmistused regatiks tehti Las Palmases, kus läbiti ka kohustuslik jahi ülevaatus.

Jahi asukohta ookeanil saab reaalajas jälgida siit (otsing Stella Maris):

Tsivilisatsioonist ollakse eemal umbes 20 päeva ja esimest korda kinnitatakse otsad St. Lucia saarel, kus toimub ka regati ametlik lõpetamine. Peale seda jääb Sailing.ee meeskond Kariibi merele purjetama ja ookean kavatsetakse vastupidises suunas ületada taas aprillis 2013.

Stella Maris peaks Tallinnasse tagasi jõudma 2013. aasta suveks.

Täpse reisikavaga saab tutvuda Sailing.ee kodulehel: www.sailing.ee/ARC

Atlandi lugu - lugu, mis inspireeris Sailing.ee meeskonda: www.sailing.ee/atlandilugu

ARC kodulehekülg: http://www.worldcruising.com/arc/