Mattias Kuusik (valge kimono) ja Andre Seppa.Foto: Margus Ansu/Postimees
Spordivaria
31. märts 2013, 20:39

Noorjudoka Mattias Kuusik tuli Euroopa karikaetapil medalile

Ukraina pealinnas Kiievis toimunud kadettide Euroopa Karikaetapil võitis 17-aastane Mattias Kuusik kolmanda koha.

Kuusiku kehakaalus -81 kg oli maadlemas 48 sportlast 17st eri riigist, kõige arvukamalt oli esindatud kodupubliku ees võistlevaid ukrainlasi. Esimeses ringis oli loosi tahtel Kuusikul esimene ring vaba, kuid pronksi võitmiseks pidi ta alistama vähemalt 4 vastast.

Eelringides saavutas Kuusik kaks võitu venelase ja ukrainlase üle, veerandfinaalis alistus ipponiga kindlalt valgevenelane, kuid poolfinaalis pidi Kuusik tunnistama tasavägises matšis hilisema võitja Jegor Varapayeu paremust. Pronksimatšis oli vastaseks grusiin, kellega peeti maha tasavägine 4 minuti pikkune kohtumine. Kuna panused olid kõrged, siis olid mõlemad maadlejad heidetega ettevaatlikud ning matši võidu otsustasidki karistused: grusiinil oli 1 karistus (shido) enam kui Kuusikul ning seega teenis eesti judoka karjääri esimene Euroopa Karikaetapi medal.

2013. aasta on noortekoondise liikmele Kuusikule alanud väga heade tulemustega. U-18 vanuseklassis tuli ta kindlalt Eesti meistriks. Lisaks oli ta võidukas Leedu ja Võru rahvusvahelistel noorteturniiridel ning on tõestanud ennast ka vanemates vanuseklassides. Nimelt sai ta nii juuniorite kui täiskasvanute Eesti meistrivõistlustel hõbemedali. Eelmise aasta noorte EM-l saavutas Kuusik üheksanda koha, kuid täna võidetud medalit saab lugeda tema karjääri parimaks saavutuseks.

Tartu Do judoka reisis Kiievisse koos treener Andres Põhjalaga, ülejäänud noortekoondis võistlusele ei sõitnud. Endise Eesti judokoondise peatreeneri Aavo Põhjala vend Andres kommenteeris võistlust järgnevalt: „Finaalikoht oli käega katsutav ning Mattias hakkas vist ise ka kartma, et võib poolfinaali võita ja seetõttu vedas vaimne pool natuke alt. Üldiselt võib võistlusega rahule jääda, mõni tehnika vajab veel lihvimist, ent oleme ettevalmistusega õigel teel." Nimelt toimuvad juunis Tallinnas sama vanuseklassi Euroopa Meistrivõistlused, kus Kuusik on medalipretendent.