Foto: Joosep Martinson
Sõudmine
3. mai 2013, 07:00

Kaisa Pajusalu: "Ronisin Uus-Meremaal mustast august välja."

Naiste hulgas läbilööki teha ihkaval 24aastasel Kaisa Pajusalul on käes murrangulised ajad. Ta lõpetas pika koostöö Ulvi ja Roman Lutoškiniga ning harjutab nüüd Matti Killingu plaanide järgi. Hilissügisel tahab neiu minna tagasi Uus-Meremaale, kus rassis talvel kaks kuud enneolematult vihaselt.

Esimesest treenerist loobumine on sportlasele kahtlemata raske otsus. 2001. aastal Lutoškinitega alanud koostöö tõi kulda ja karda kõigile: Pajusalule, treeneritele, Kalevi sõudeklubile ja Eesti riigile. Noorteklasside tiitlivõistlustelt teenis neiu alguses koos Jevgenia Rõndinaga kahepaadis ja hiljem üheses kokku viis medalit.

Üleminek täiskasvanute sekka pole aga kerge. Ehkki Pajusalu võitis sügisel olümpiajärgsel ehk tavapärasest veidi lahjemal EMil esimese täiskasvanute medali, pronksi, polnud talv rõõmustav. Seni raudse tervisega noor naine oli korduvalt haige, organism muutus nõrgaks, ergomeetril sõudes jäid rekordid püüdmatuks ja tagatipuks kimbutasid motivatsiooniprobleemid.

Keskkonnavahetus virgutas vaimu

Võimalus veebruaris ja märtsis harjutada koos Uus-Meremaa koondisega osutus päästerõngaks nii mõneski mõttes. "Ronisin Uus-Meremaal mustast august välja," tõdeb kaks kuud Karapiro järvel treeninud Pajusalu, pidades silmas nii füüsist kui vaimu.

Algus oli raske ja harjumatu: ajavahe, suur temperatuurimuutus (miinus 20st pluss 30le!), senisest oluliselt intensiivsemad treeningud ning harjumatud harjutused ja grupis treenimise kogemuse puudumine ("Alguses imestasin, et mis mõttes pean treeningul teistega võidu sõitma?!").

Lisaks osutus ilmakuulus treener Richard Tonks küll sõbralikuks, aga üsna sõnaahtraks meheks. Õnneks võtsid uusmeremaalannad Eesti parima naissõudja lahkelt oma perre vastu ja seletasid juhendaja nõudmised üksipulgi lahti. "Kõik olid hästi sõbralikud. Mitte keep-smiling sõbralikud, vaid päriselt," kiidab Pajusalu, kes jäi pika laagriga väga rahule. Ja mis peamine, edenesid ka tulemused – ehkki Uus-Meremaalgi tuli korraks haigevoodisse heita ja antibiootikume neelata, teenis Pajusalu märtsis Austraalias toimunud MK-etapil viienda koha (siiani oli ta laeks kaheksas), Horvaatias meistrivõistlustel oli teine.

Karapiro järvel kilomeetreid mõõtes sai küpseks kaks mõtet. Esiteks otsustas Pajusalu, et tahab võimalusel edaspidigi selles tugevas seltskonnas areneda. "Sada protsenti see kindel pole, aga üsna tõenäoliselt lähen hilissügisel tagasi," avaldab Pajusalu. "Alaliit hakkab nüüd uurima, kas nad on nõus konkurenti enda juurde pikemaks ajaks võtma."

Raske ja kurb otsus

Ja teiseks: treenerivahetus. "Eks olin sellele juba varem mõelnud," sõnab Pajusalu tundlikust teemast rääkides. "Esiteks tundsin, et meie aeg on ümber saanud. Pean edasi liikuma, vajan keskkonnavahetust. Ja Uus-Meremaal suures grupis harjutades mõistsin, et olin Eestis kuidagi üksi jäänud, eriti Tartus harjutades. Need tüdrukud, kellega omal ajal koos harjutasin, olid ära lõpetanud. Noored on toredad, aga see pole ikka päris sama. See kõik hakkas veidi motivatsiooni mõjutama, raske oli trenni minna. Hea oli nüüd liituda poistega (Killingu juures harjutavad nii Kaspar Taimsoo, Allar Raja kui ka nooremad sõudelootused). Matti juurde oli kõige lihtsam minna, sest ta tunneb mind väikesest peale ja ma ei pea klubi vahetama. See tundus loogiline samm."

Pajusalu kinnitusel mindi Lutoškinitega lahku sõpradena, kuid ta tunnistab siiralt, et kerge see pole: "Eks 12 aasta pikkuse koostöö lõppemise järel ole kõigil raske ja kurb tunne."

Sel hooajal keskendub Paju-salu eelkõige mai lõpus peetavale EMile ("Kardan, et konkurents on mullusega võrreldes kõvem, aga ehk olen mina ka! Esimene eesmärk on finaal.") ja juulis toimuvale universiaadile. Kas ja kes lähetatakse augustis Korea MMile, pole esialgu selge.

***

Tänasest pühapäevani peetakse Pärnu jõel sõudjate traditsiooniline katsevõistlus. Kui naiste seas suurt intriigi pole, siis meeste hulgas pannakse paika, kes esindab Eestit EMil ühepaadil, lisaks selgub universiaadi ja U23 koondis.