HEA ALGUS: Medalimängu neljapaat ei kerkinud, kuid MMi viies koht on korralik saavutus. Foto: meinruderbild.de
Sõudmine
2. september 2013, 07:01

Taimsoo hinnang hooajale: "10 palli süsteemis 12!" (1)

Noorenenud Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Sten-Erik Anderson, Allar Raja ja Kaur Kuslap teenisid Lõuna-Koreas peetud sõudmise MMil viienda koha. "Esimese MMi kohta on tulemus ülikõva – tõestasime end kõigile piisavalt," sõnas Taimsoo, kelle jutust ei jää kahtlustki: tulevikus jätkatakse sama koosseisuga.

Hooaja eel poleks keegi sellisele paatkonnale ilmselt MMil A-finaali kohta ennustanud. Ent kaks pronksmedalite komplekti MK-etappidel ja vihane esitus MMi poolfinaalis kruvis ootused lakke: mine hullu tea, äkki tuleb medal?!

Eestlased hoidsidki poolel võistlusmaal kolmandat kohta, kuid põrgukuumuses sai jaks otsa ja veel kaks paati libisesid mööda, vahed esimestega kasvasid päris suurteks. Lõpuprotokoll: 1. Horvaatia 5.53,57, 2. Saksamaa +0,82, 3. Suurbritannia +1,21, 4. Ukraina +1,86, 5. Eesti +7,8 6. Šveits +8,29.

Finaalis riskeeriti

"Finaalsõit oli kõva. Meil midagi kaotada polnud, võita aga küll – MM-medalid," rääkis eessõudja Taimsoo pärast kurnavat finaali paadikaaslastega kaardilauas pingeid maandades. "Olime kindlad, et aeglase stardiga meil finaalis midagi teha pole, seega panime kohe täie rauaga minema. 1500 meetrit olime täitsa pildis, lõpus ramm rauges, tempo püsis, kuid vajalikku jõudu polnud tõmbesse panna. Isiklikult tahtnuks näha, et me olnuks Ukrainast eespool. Kuid esimese MMi kohta on meie tulemus ülikõva – tõestasime end kõigile piisavalt. Medalit siit praegu tahta olnukski natuke liiga suur amps."

Tulevik näib helge

Kokkuvõttes jäid neljapaadimehed keerulise hooajaga rahule. Teatavasti tekkisid neljapaadi eelmise, Londoni olümpial neljandaks tulnud koosseisu meeste vahel lahkhelid ning kogenud Tõnu Endreksoni ja Andrei Jämsä lahkumise järel kutsus treener Matti Killing paati talvel veel kaitseväes aega teeninud tulevikumehed Kuslapi ja Andresoni. Üllatuslikult tekkis uuel kooslusel kärmelt klapp ja kohe esimesel MK-etapil Etonis kerkiti poodiumile, teenides sellega MM-pileti.

"Hindan hooaega 10 palli süsteemis 12ga!" teatas alati optimistlik Taimsoo lustakalt ja põhjendas: "Olen sada protsenti kindel, et enne esimest MK-etappi ei uskunud peale meie mitte keegi, et naaseme medaliga."

Tundub, et sõudjate iga-aastased paatide ja kaaslaste vahetamise tantsud on tantsitud, sest uus neljapaat klapib hästi kokku ja on võrdlemisi noor: Anderson 22, Kuslap 23, Taimsoo 26, ka Raja (30) võib veel aastaid tipptasemel sõuda. "Seda kindlasti," noogutas Taimsoo selle jutu peale innukalt. "Meestes on sisu kõvasti. Teame, mida on vaja teha, et paremaks saada. Siit on hea edasi minna."