Kaur Kuslap.Foto: ARNO SAAR
Sõudmine
3. november 2013, 19:45

Eesti sõudja pälvis põneva rahvusvahelise tunnustuse (1)

Tänavu Eesti meeste neljapaadi koosseisus sõudnud Kaur Kuslap valiti FISA (Maailma Sõudeliit) oktoobrikuu tõusvaks täheks.

Kuslap jõudis sõudmise juurde tänu vennale Alole, kirjutab FISA kodulehte refereerinud Eesti Sõudeliidu koduleht.

Aasta oli siis 2002 ja ühel pimedal sügisõhtul otsustaski ta selle omal nahal järele proovida. Olgugi et vahel jäi motivatsioonist ja viitsimisest vajaka, arenes Kuslap kiiresti. "Pidin sõudmisega jätkama seetõttu, et iga kord, kui pidasin paremaks trenni asemel magada, segasid vend ja treener mu rahulikku und," nendib mees.

Esimesed tulemused ei lasknud end kaua oodata. Siiski on Kuslapil olnud ka hooaegu, mis on pigem pettumuse valmistanud. Naiivne mõte, et veel üks aasta kõva tööd ja siis see kõik tasub end ära, on innustanud jätkama.

Möödunud hooaja kohta arvab Kuslap, et see oli esimene, mis kujunes oodatust paremaks, pidades silmas Eesti meeste neljapaadi koosseisus saavutatut. "Nii nagu iga hooaja järel, näen ka praegu selgeid viise edasi arenemiseks," märgib Kuslap.

5 minutit Kaur Kuslapiga:

Mind motiveerib... usk, et õige töö saab tasutud.
Kõige lõõgastunum olen, kui ... tean, mida teen.
Minu jaoks kõige ebameeldivam trenn... on ühtlasi mu lemmiktrenn: pikad ja intensiivsed lõigud ergomeetril. See on kõige raskem, kuid ühtlasi üks kasulikumaid ja sel põhjusel valdavadki mind kahetised tunded.
Ma õpin... Tallinna Tehnikaülikoolis elektrotehnikat.
Järgneva kümne aasta jooksul... loodan olla saavutanud edu sõudmises,
lõpetanud ülikooli ja hakanud elama teistsugust elu.
Tüüpiline päev... on suurelt jaolt tavapärase söö-sõua-maga mustriga.
Sõit, mille üle olen kõige uhkem... on 2013. aasta Euroopa meistrivõistluste poolfinaal, kuigi lõpuks jäime finaalipääsust poole sekundi kaugusele. Olime eelsõitude aegade põhjal selgelt nõrgemad, kuid leppisime kokku, et alustame puhtalt lehelt ja pigistame endast kõik välja. Järgnes midagi hämmastavat. Meeskonnatöö oli suurepärane, olime terve tee kõrgendatud meeleolus. Sellist meeskonnavaimu otsin ka edaspidi.
Ma ärritun, kui... olen halvas tujus. Siis võib iga asi häirida.
Mu spordikangelane on... see vana mees, kes sörgib külma ja uduse järve ääres siis, kui teised alles magavad.
Väljaspool sõudmist meeldib mulle... avastada uut muusikat, lugeda, õppida ja asjade üle mõelda.