Eino Puri esindamas Nõmme Kaljut 2013. aasta suvel peetud Euroopa liiga mängus Dnipropetrovski Dnipro vastu.Foto: MATI HIIS
Jalgpall
11. jaanuar 2014, 20:07

INTERVJUU | Nõmme Kaljust Rumeeniasse siirdunud Eino Puri: astusin karjääris olulise sammu edasi! (1)

Kolm hooaega Nõmme Kaljus mänginud keskpoolkaitsja Eino Puri sõlmis täna karjääri esimese lepingu välisklubiga, kui lõi 2,5 aastaks käed Rumeenia kõrgliigaklubiga FC Botosani.

"See on minu jaoks väga oluline samm edasi," tõdes rõõmus Puri paar tundi pärast lepingule allkirjade andmist

Eino, kirjelda palun, kuidas Botosaniga lepingu sõlmimine toimus?

Jutte, kus räägiti soovist mind testimisele kutsuda, oli mitmeid, aga esimene konkreetne huvi tuligi Botosanist. Jõulude ajal helistati ja öeldi, et ollakse minust huvitatud. Uuel aastal sõitsin kohale, tegin paar trenni ja kirjutasin lepingule alla.

Milline mulje Botosani meeskonnast senise põgusa kokkupuute põhjal on jäänud?

See on küll tõesti paari trenni põhjal öeldud, aga sats on hea ja tase korralik. Mängutempo on Rumeenias võrreldes Eestiga ikkagi märgatavalt kiirem. Kindlasti astusin karjääris olulise sammu edasi. Rumeenia kõrgliiga mõistes on Botosani väike klubi, aga mängija on korralikud.

Millised eesmärgid oled endale kaheks ja pooleks aastaks, millega sõlmitud leping sind Botosaniga nüüd seob, endale seadnud?

Esimesed eesmärgid on siin korralikult kanda kinnitada, jalgpallurina areneda ja Rumeenia liigaga kohaneda. Mänguaja kohta ei hakka ennustusi tegema, sest pallitrenne on olnud vähe ja ei oska konkurente hinnata, aga arvan, et lihtne Botosanis platsile pääseda ei ole. Tase on siin korralik.

Kas välismaale siirdumine on pähe toonud ka koondisemõtted (25aastane Puri on koondist esindanud seni neljas mängus, viimati 2012. aasta lõpus Omaani vastu - toim?

Koondise peale ma praegu eriti ei mõtle. Aga kui vastavad otsustajad näevad, et suudan rahvusmeeskonnale kasulik olla, siis on mul selle üle ainult hea meel. Pigem mõtlen praegu, kuidas Botosanis korralikult areneda ja mängima saada.

Mida oskad öelda Rumeenia liiga taseme ja iseloomu kohta?

Ega ma väga siinse jalgpalliga kursis ole, sest jälginud seda ju pole.. Aga kohalikke uudiseid jälgides paistab, et kindel klubi number üks on Bukaresti Steaua, kes igal hommikul uudistes figureerib.

Kas Nõmme Kaljus jätkamine oli sinu jaoks välistatud?

Ei olnud. Kui ma poleks kuhugi välismaale saanud, oleksin jätkanud Kalju ridades. Pakkumine oli sealt olemas.

Kas kõik sabad eelmise tööandjaga on praeguseks õiendatud?

Jah, on.

Kuidas lähinädalad välja näevad? Millised on Botosani plaanid enne Rumeenia liiga kevadringi algust?

Eestisse ma praegu enam tagasi ei tule. Esmalt ootavad meeskonda trennid kohapeal ja siis sõidame Türki laagrisse. Rumeenia meistrivõistlused jätkuvad veebruari lõpus.

***

Kirde-Rumeenias, Moldova ja Ukraina piiride ristumiskoha lähistel paikneva Botosani linna esindusmeeskond FC Botosani mängib Rumeenia kõrgliigas esimest hooaega. Mullu esiliiga võitnud klubi alustas sügisel väga hästi, kui juhtis kuue vooru järel Rumeenia meistriliigat ning püsis seitse vooru kaotuseta.

Järgmisest 12 mängust teeniti aga vaid viis punkti ning 19 vooru järel asetsetakse kõrgliiga tabelis 18 klubi seas 20 punktiga 12. kohal. Kõrgliigas pudenevad esiliigasse koguni neli kehvemat klubi ja punasest joonest lahutab Botosanit hetkel vaid kaks punkti. Rumeenia kõrgliiga lõpuni on jäänud 15 vooru.

***

Tartu klubi SK-10 Premium kasvandik Eino Puri siirdus koos vend Sandriga 2005. aastal Tallinna Levadiasse, kelle ridadesse kuulus seitse hooaega. 2011 liikus ta edasi Nõmme Kaljusse, kus võitis 2012. aastal karjääri kolmanda Eesti meistritiitli (eelmised Levadiaga 2008 ja 2009).

FC Botosani on tema esimene välisklubi samas kui hetkel Inglismaal York City's mängiv Sander on jõudnud esindada juba Larissa (Kreeka), Kielce Koroni (Poola), Papa Lombardi (Ungari), Kuopio Palloseura (Soome) ja St. Mirreni (Šotimaa) värve.