TONTLIK PILK: Grete Gaimi sinakas-hallid kontaktläätsed vallutasid maailma. Foto: ITAR-TASS/Scanpix
Sotši 2014
11. veebruar 2014, 07:00

Grete Gaim ehmatas maailma zombie-läätsedega: üks põnev paar on mul veel varuks! (43)

Kui välja jätta eksootika-sportlased, pole laskesuusasprindis 71. kohaga lõpetanud sportlane kunagi varem pälvinud nii suurt tähelepanu nagu Grete Gaim pühapäeval. Põhjuseks libahundilikult sinakashallid kontaktläätsed, mis maailma samaaegselt ehmatasid ja lummasid.

"Naiste 7,5 km sprindis kantud kontaktläätsedega kindlustas Eesti laskesuusataja Grete Gaim endale kuldmedali õudusunenägude tekitamises," teatas üle-ameerikaline ajaleht US Today ja võrdles Gaimi hirmuäratava kiskjaga:

"See naine on erakordne sportlane, kes suudab läbida pikki vahemaid lumisel maastikul erakordse kiirusega, peatudes ainult selleks, et tulirelvaga laserlikku täpsust demonstreerida. Ainuke lohutus on, et järgmised paar nädalat viibib ta Sotšis. Aga kui ka sina oled Sotšis, siis, noh, peitu!"

Superreklaam Eestile

Gaimi erakordsetele kontaktläätsedele pühendasid tähelepanu teisedki USA meediaväljaanded. "See olümpiasportlane võistles, kandes taliolümpia kõige tontlikumaid kontaktläätsi!" teatas Sports Illustrated. "20aastane Gaim kandis vapustavaid kontaktläätsi. Tõsi, tema täpsust need drastiliselt parandada ei suutnud – Gaim sai 71. koha," kirjutas Fox Sports.

Ilma naljata – ühtede kummaliste kontaktläätsedega tegi Gaim Eestile rohkem reklaami kui kõik meie talisportlased senise hooajaga kokku!

"Muidugi üllatunud, sest olen neid läätsi varemgi kandnud ja kunagi pole keegi sellest nii suurt numbrit teinud. Aga ilmselt on olümpia lihtsalt nii kõva võistlus ja tähelepanu on suur," möönis Gaim ootamatust tähelepanust kerget ehmatust.

Ent seda ei saa võrrelda ehmatusega, mida 20aastane piiga kaasteelistes on tekitanud. "Oh, mis õudused need on!" olnud reaktsioon, kui ta oma zombie-läätsi (just nii Gaim maailmakuulsaks saanud sinakashalli komplekti hellitavalt kutsub – toim) esimest korda pereringis demonstreeris.

Lääts tagab terava ja täpse nägemise

Vastukõndijate ehmatamine on kujunenud juba standardiks, seda on juhtunud ka Sotšis. Tõsi, mitte iga päev, sest Gaimi läätsekarbis leidub ka tavalisemaid, neutraalsema väljanägemisega paare.

Milliseid kavatseb ta kanda reedel, kui läheb starti 15 km individuaaldistantsil? "Eks näis, millise paari ma tol hommikul karbist välja õngitsen. Sotšis on mul kaasas – üks hetk, vaatan korraks karpi – kuus või seitse paari. Lisaks zombie-läätsedele on üks väga põnev paar veel!" krutib Gaim põnevust.

Eestlanna võib kindel olla, et kõigi laskesuusatamist pildistavate fotograafide – ja neid on tali-olümpial pigem kolme- kui kahekohaline arv – torud on reedel temale suunatud. "Ei, see ei häiri mind kohe kindlasti," ütleb ta.

Ning kuigi Fox Sports andis tögades mõista, et silmapaistvatele läätsedele (mingit muud eriomadust peale eriskummalise värvi neil pole) panustamine ei pruugi lasketäpsusele kõige paremini mõjuda, lükkab Gaim ka tolle jutu otsustavalt tagasi: "Läätsede kandmine on minu jaoks väga igapäevane asi – hommikul ärgates silma, õhtul magama minnes välja. Need zombie-läätsed meeldivad mulle väga, sest näen nendega väga teravalt ja tulistan täpselt!"