Eesti paarisaerulise neljapaadi liige Kaspar Taimsoo.Foto: JOOSEP MARTINSON/ www.joosepmartinson.com
Sõudmine
13. märts 2014, 08:00

Sõudjatel hakatakse kohustuslikus korras südant kontrollima. Taimsoo: see on hea otsus

Rahvusvaheline Sõudeliit (FISA) hakkab tiitlivõistlustel osalevatel sportlastel kohustuslikus korras südant kontrollima, et maandada südamerikete riske võistluse ajal.

Alanud aastal kontrollitakse kõiki juunioride MMil osalejaid, järgmisel aastal lisanduvad ka U23 ja täiskasvanute MMil võistlevad sõudjad. Eesti paarisaerulise neljapaadi liige Kaspar Taimsoo (pildil) sõnul on FISA initsiatiiv tervitatav, kuid täpne protseduur vajab korralikult paikaloksutamist.

"Kui MMi toimumispaika saabub paar päeva enne võistluste algust umbes 1000 sportlast, siis mind huvitab ajaline faktor. Esiteks – kus need testid tehakse? Teiseks – kaua see aega võtab? Ning kolmandaks ja mis eriti tähtis – mis kellast neid tehakse? Sest kaks trenni päevas, söömine, massaaž ja režiimne uni on vajalikud. Igal ajal teste teha ei saa. Aga eks aeg näitab ja küll see end sisse töötab," sõnas Taimsoo.

FISA viitas otsust põhjendades mitmetel Suurbritannia sõudjatel tuvastatud südameprobleemidele ning 25aastase briti Scott Rennie südameatakile ja surmale 2009. aastal keset ergomeetri-treeningut. Lahang tuvastas, et põhjuseks oli südameviga. "Usun, et üksikuid juhtumeid leiab igalt spordialalt. Kahjuks ka sõudmisest," sõnab Taimsoo.

"Eesti sõudekoondis käib korrapäraselt kontrollis, mis ei koosne ainult EKG-st ja koormustestist, vaid ka ehhokardiograafiast ehk südame ultraheliuuringust. Küll aga julgustan FISAt südameuuringute osas jõulist sammu tegema, sest kõik MMil osalevad sportlased võib-olla seda endale lubada ei saa. Loodetavasti pole FISA ainuke alaliit, kes säärase protseduuri kasutusele võtab," räägib Taimsoo.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) hiljutine uuring tõestas, et enam kui 90% traumadega mitteseotud äkksurmadest spordis on seotud diagnoosimata südameprobleemidega.