Kaisa Pajusalu mullusel Sydney MK-etapil.Foto: JOOSEP MARTINSON/ www.joosepmartinson.com
Sõudmine
27. märts 2014, 14:48

REPORTAAŽ SYDNEY'ST: Kas mulluseid vigu vältiv Kaisa Pajusalu murrab A-finaali?

Viimased kolm kuud Uus-Meremaal treeninud sõudja Kaisa Pajusalu sülitab Austraalia suurima linna Sydney äärealal kolm korda üle vasaku õla, enne kui julgeb öelda: "Tervis on oluliselt parem kui eelmisel aastal."

Mäletatavasti alustas Eesti parim naissõudja mullu hooaega Sydney MK-etapil viienda kohaga, ent seejärel vedas tervis teda alt ja kopsuklamüüdia rikkus terve hooaja. Universiaadil tuli võistlemine eelsõidu järel pooleli jätta ja MMist sootuks loobuda. Detsembri lõpust alates Uus-Meremaal treeninud Pajusalu on tänavu tasapisi koormusi tõstnud ja suutnud talvel haigusi vältida.

Kui aasta tagasi harjutas Pajusalu Karapiro järvel koos Uus-Meremaa tippudega, siis tänavu treenis ta saareriigi koondisest eraldi Aucklandis. "Mul oli sealgi häid treeningkaaslasi, kellega võimeid võrrelda," lausub Pajusalu ja tõdeb, et ehk oligi seekord parem rassida maailma absoluutsete tippudega iga päev võimeid võrdlemata. "Eelmisel aastal kaevasin nii endale augu. Olin poolhaige, aga hasartselt üritasin teistega sammu pidada ja kas või läbi väsimuse võidu sõita. Ühel hetkel sain tühjaks ja sealt tekkis vabalangemine – organism oli haigustele vastuvõtlik."

Noorteklassis kamaluga kulda ja karda võitnud ning naiste hulgas tunamullu EM-pronksiga otsa lahti teinud Pajusalu võistles Uus-Meremaal suurte treeningmahtude pealt kolm korda, kohtadeks 7., 8. ja 6. Täpsema pildi 25aastase sportlase võimetest annab homme Sydneys algav MK-etapp.

"Aeg on sealmaal, et enam ei saa finaalist (esikuuikust) madalamat eesmärki seada," märgib Pajusalu, kuid lisab: "Samas ei saa unustada, et mullu oli tagasimineku aasta. Esmalt tuleb jõuda sinna, kus olin. Tunnen, et olengi läinud järjest paremaks."

Maakera kuklapoolel on varakevadel osalejaid tavapäraselt vähe, naiste ühepaadil lööb kaasa vaid kaheksa sõudjat. Samas tuleb Penrithi järvele mulluse MMi esikolmik – Kim Crow, Emma Twigg ja Mirka Knapkova –, nii et konkurentsipuudust kannatada ei tule. "Tähtis, et ma neile kalendriga ei kaotaks," sõnab Pajusalu, kes soovib kahekilomeetrisel distantsil hoida allajäämist parimale 15-20 sekundi kandis.

Pajusalu eelsõidule antakse start Eesti aja järgi ööl vastu reedet kell 1.20.