Eesti neljapaat (alumine) mulluse Luzerni MK-etapi stardis.Foto: Sigi Tischler
Sõudmine
28. märts 2014, 10:05

Sõudmises karmistati olümpianorme: Rio'sse pääseb vaid 10 neljapaati (2)

Eesti sõudmise "Püha lehm" ehk paarisaeruline neljapaat peab Rio de Janeiro olümpiale pääsemise nimel pingutama kõvemini kui varem, sest Rahvusvahelise Sõudeliidu (FISA) otsusega pääseb mängudele vaid 10 neljapaati.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee heakskiidu pälvinud muudatuste kohaselt suureneb olümpiasõudjate seas naiste ja vähemarenenud maailmajagude osakaal. Paadiklassides muutusi pole - neid on meestel jätkuvalt kaheksa ja naistel kuus - aga klasside kvoote on tõstetud või kärbitud.

Suurenenud on naiste paarisaerulise ühe- ja kahepaadi, roolijata kaheksase ja kaheksapaadi kvoot. Langenud aga meeste paarisaerulise ühe- ja neljapaadi ning kaheksase oma. Eesti meessõudjaid puudutavad muutused paarisaerulise ühe- ja neljapaadi kvootide osas. Ühepaate pääseb Riosee 29 (Londonis oli neid 33) ja neljapaate 10 (Londonis 13).

"Meie spordiala jaoks on väga oluline järgida olümpiaideaale, mis rõhuvad universaalsusele ja võrdsemale võimalusele. Uue valiksüsteemiga liigume õiges suunas," kommenteeris muudatusi FISA president Denis Oswald.

Kui neljapaadil (praegune koosseis Kaspar Taimsoo, Allar Raja, Kaur Kuslap, Sten-Erik Anderson) on kvalifitseerumine igati aus - 2015. aasta MMi 8 ja valikregati 2 paremat - siis ühepaadil mitte. Just seal antakse suur võimalus vähemarenenud sõuderiikidele.

Eesti ühepaadil on Rio de Janeiro olümpiale kvalifitseerumiseks vaid kaks võimalust: 1) tulla 2015 MMil 9 parema sekka, 2) tulla lisaregatil, kus lisaks Euroopa riikidele osalevad (juhul, kui nad MMilt kohta ei pälvinud) ka Austraalia, Uus-Meremaa, Kanada ja USA, 3 parema sekka.

Täpselt samadel tingimustel peab Rio de Janeiro olümpiakoha välja sõudma ka naiste ühepaat.