VÕISTLUS KÄIB: Superfuti loojad rõhutavad, et mängu üks suur pluss on võimalus fantaasial lennata lasta – mängulaua võib ristida Santiago Bernabeu’ks ning meeskonna loomisel ja valikul on igaühel samuti vabad käed. Foto: Erakogu
Jalgpall
19. aprill 2014, 08:00

1982 Pelgulinnas leiutatud jalgpalli lauamäng tahab maailma vallutada (4)

1982. aastal Pelgulinnas, haigena kodus igavlenud tavalise koolipoisi Jaanus Mae peas sündinud jalgpalli simuleeriv lauamäng Superfut haub plaane maailma vallutamiseks. Võlusõnadeks tahvelarvuti, nutitelefon ja puuteekraan.

Aasta oli 1982, õues kevad ning Suurbritannia ja Argentina pidasid Falklandi sõda, kui 12aastane koolipoiss Jaanus Mae haigena kodus igavles. Lähenev jalgpalli MM, igavus ja üksinda kodus olemine (loe: palju vaba aega) olidki komponendid, mille tulemusel sündis lauamäng Superfut.

"Lõikasin lauahoki karbi kaane välja ja joonisin ära," meenutab Mae esimese mänguplatsi sündi.

Muuseas, Superfuti tarbeks on hiljem joonistatud kuus teistsuguse ruutude arvuga väljakut, aga elu on tõestanud, et just algne tagab kõige vahvama ja dünaamilisema mängu.

Nõukogude aja defitsiit sundis leidlikkusele

Et suvi 1982 möödus Hispaanias peetud ja Itaalia võiduga lõppenud jalgpalli MMi – staarideks Paolo Rossi, Michel Platini, Karl-Heinz Rummenigge ja Socrates – tähe all, muutus Mae leiutis sõprade seas väga populaarseks ning MMi lõppedes vaimustus ei raugenud, vaid Superfutti mängiti veel aastaid.

Nõukogude kord ehk ainelise ja informatsioonilise defitsiidi ajastu seadis superfutimehed silmitsi probleemidega – kuidas saada teada välismaiste meeskondade koosseisud ning mida kasutada mängunuppudena?

"Mu vanaema töötas ajakirjanduslevis ja tema kaudu sain ligi Tšehhi spordiajakirjale Stadion, mis oli hea infoallikas. Samuti nägi YLE2 pealt igal laupäeval ühte Premier League’i matši, mille koosseisud sai üles kirjutatud. Ning eurosarjade paarid sai teada Spordilehest," meenutab Mae.

Kõik see info äratati Superfuti laual uuele elule ehk läbi mängiti nii Inglismaa meistrivõistlused kui ka eurosarjad. Suurturniiridest ja NLi meistrivõistlustest rääkimata. Ning kõik võistlused protokolliti. Mae pööningul on siiani paar kasti, mis sisaldavad ajaloolist Superfuti-informatsiooni 80ndatest.

Et Superfuti mängunupud pole anonüümsed, vaid nimelised, oli omaette ooper nende hankimine ja valmistamine. Nuppudeks olid pudelikorgid. Mida eksootilisemad, seda ägedamad.

"Uitasime hotell Tallinna ja sadama kandis ringi ning otsisime tänavalt Fanta ja Sprite’i korke, mida Soome turistid olid maha visanud. Inturisti baarmeni käest saime neid kah," meenutab Mae.

Eks igaüks soovis sõbrast ägedamat mängijate-kollektsiooni omada ning konkurents on teatavasti arengu parim kasvulava. Superfuti hiilgeaegadel olla igal mängijal olnud korralik kollektsioon sigaretikarpe, kuhu mahtus täpselt 16 pudelikorki (11 põhi + 5 vahetusmeest).

Mäng täpselt sama, aga kest tänapäevane

Reklaamiärimees Rain Teimann oli üks neist Pelgulinna poistest, kes 80ndatel Superfuti lummusesse langes. 90ndate saabumisega taandus mäng lauasahtlisse ning kuigi Mae ja Teimann seejärel trehvates iga kord rääkisid, et peaks ägeda lapsepõlvemänguga ikka midagi ette võtma, sai mõttest asja alles aasta eest.

Nüüd on tänapäevase disainiga Superfut käega katsutaval kujul olemas ning Eestis kombitsaid laiali sirutamas. Regulaarsed turniirid toimuvad Tallinnas, Tartus ja Viljandis. Peale selle on Superfut osutunud hitiks ka mõttemängurite seas – koos male, kabe, pokkeri ja mõne teise lauamänguga on Superfut mõttemängude võistlussarja Pentamind täieõiguslik liige.

Maailma tahetakse aga vallutada mitte laual, vaid tahvelarvutis mängitava versiooniga. "Superfut on puuteekraanide ajastu jaoks ideaalne mäng! Peagi valmib elektrooniline versioon, mille saab tahvelarvutisse laadida ning seal siis kas arvuti või sõbra vastu mängida. Samas kohas viibimine pole üldse vajalik, üle võrgu võib pidada turniire seltskonnaga, mille liikmeid lahutab ookean. Võimalusi erinevateks võistlusteks on lõputult," selgitab Teimann.

Elektrooniline versioon peaks valmima õige pea, ent oma võlu on ka vana kooli lauamängul. Mae ja Teimann kinnitavad, et 54 päeva pärast algav jalgpalli MM on tänu uuesti ellu äratatud Superfutile nende jaoks erakordselt oodatud sündmus.

Lauamäng Superfut

• simuleerib jalgpalli, dünaamika nimel puuduvad audid.

• käike dikteerib täring, aga eduks on vaja ka tarka strateegiat.

• reeglid õpib asjatundja juhendamisel selgeks mõnekümne minutiga.