Sõudmine
2. juuni 2014, 07:00

Eesti sõudekoondise EM ebaõnnestus (1)

Vana Maailma sõudehooaja avapauk, Belgradis peetud EM tähendas eestlastele tõsist mõttekohta, kuidas edasi. Medalit ihanud neljapaat jäi finaalis viimaseks, kahepaat ja Kaisa Pajusalu leppisid sootuks C-finaaliga.

"Lootused, plaanid ja eesmärgid olid tunduvalt suuremad," võttis võistluse kokku sõudeliidu peatreener Jaan Tults. "Läheme nii nelja- kui ka kahepaadi projektiga edasi, peame tööd tegema ja paatkonnad jäävad paika vähemalt juuli keskel peetava Luzerni MK-etapini."

Mis siis Belgradis juhtus? Neljapaat otse edasi ei pääsenud ning pidi finaali pääsemiseks vahesõidus elu eest pingutama, et leedulased joone alla jätta – neist jäädigi poole sekundiga ette. Kullasõidu võitis üllatuslikult Ukraina, Taimsoo-Raja-Kuslapi-Andersoni kumm oli tühi.

"Kaspar (Taimsoo – V. A.) ütles, et nad sõitsid päev varem vahesõidus end nii tühjaks, et ei taastunud ära ega jõudnud täna enam," vahendas Tults pärast võistlust neljapaadi liidri emotsiooni.

"Kahepaadi liikmed Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä on füüsiliselt head, aga isegi võhik näeb kaldalt, et koostöö ei suju üldse. Nad otsivad ennast, läbisid C-finaali viimased 500 meetrit hullumeelse 1.31ga, tõusid tagaotsast teiseks ja said enda jaoks positiivse laksu. Koostööd tuleb edasi otsida, võib-olla tõstame Endreksoni eessõudjaks," arutles Tults.

"Pajusalu kohta tõdes aga mu Leedu kolleeg, et Kaisa pole kahe aasta jooksul arenenud, võib-olla on isegi tagasi läinud. Küll aga leidis treener Matti Killing, et kevadise Sydney MK-etapiga võrreldes on ikkagi toimunud edasiminek. Poolfinaalipääsu otsustanud sõidus pani Kaisa nii palju, kui torust tuli, aga lihtsalt ei kestnud lõpuni," selgitas Tults meie parima naissõudja seisu.

Kolme nädala pärast osalevad Eesti paremad MK-etapil Prantsusmaal.