SELGE PILT: Kohe näha, et paadis on kohti vahetatud. Esiplaanil on nüüd Kaur Kuslap, edasi tulevad Sten-Erik Anderson, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja. Foto: FRED KILLING
Sõudmine
21. juuni 2014, 09:00

Kuidas mõjutab kohtade vahetus neljapaati?

Eilsest homseni peetakse Prantsusmaal Aiguebelette’is sõudmise MK-sarja teine etapp ning kahepaadil jõudsid Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä vahesõidu kaudu poolfinaali. Neljapaadid tegid aga eile sisuliselt nalja.

Nimelt peeti ainult ajasõit, mille põhjal selgitati eelsõitude koosseisud. Eesti paatkonna treener Matti Killing nimetas seda "tilu-liluks": "Kes sõitis, kes mitte. Näiteks püüdsime 30 sekundit varem startinud britid 500 meetrit enne lõppu kinni… Sõidul polnud viga, kuid aegade osas objektiivset pilti ei saanud, sest kes jäi eesliikuja lainesse, kes ei jäänud. Sõiduks läheb homme (täna – V. A.)."

Eesti sai kümne paatkonna peale kuuenda aja ning läheb eelsõidus kokku Hiina, Norra, Uus-Meremaa ja Suurbritanniaga.

Huvitavam on aga asjaolu, et kolme nädala eest peetud EMil finaali jõudnud, aga seal viimasena lõpetanud eestlased vahetasid võistluse eel paadis kohti. "Anname Kaspar Taimsoole eessõudja kohal puhkust," kõlas Killingu selgitav kommentaar.

"Kaspar on 2007. aastast saati olnud igal pool eessõudja. Teadupärast on just eessõudja see, kes dikteerib tempot ja vastutab paatkonna rütmi eest ning tuleb ette, et ka võistluse erinevatel päevadel sõidavad mehed erinevas järjestuses – just eessõudjale puhkuse andmiseks ja paatkonna maksimaalse soorituse kindlustamiseks. Oleme ka trennides kasutanud uut järjestust ja see on töötanud, mistõttu otsustasimegi seda nüüd ka võistlusel rakendada."

Taimsoo kohale istus Kaur Kuslap, edasi tulevad järjekorras Sten-Erik Anderson, Taimsoo ja paadi ninas Allar Raja.

"Ei saa välistada, et esimest sõitu alustame Kauri eessõudmisel, kuid viimased sõidud tehakse hoopis Kaspari taktikepi järgi. Kõike tuleb vaadata jooksvalt ja eesmärk on saavutada parimad tulemused," lisas Killing.