LOOTUSRIKAS PILK: Kaspar Taimsoo (vasakult), Sten-Erik Anderson, Allar Raja ja Kaur Kuslap on tuleviku suhtes optimistlikud. Foto: Laura Oks
Sõudmine
1. september 2014, 07:30

Maailmameistrivõistlustel viiendaks tulnud neljapaat areneb õiges suunas

Eesti paarisaerulisel neljapaadil koosseisus Kaspar Taimsoo (27), Sten-Erik Anderson (23), Allar Raja (31) ja Kaur Kuslap (24) ei õnnestunud laupäeval Amsterdamis sõudmise MMi finaalis oma mullust viiendat kohta ületada. Sellegipoolest usuvad Matti Killingu hoolealused, et kahe suve pärast toimuvat olümpiat silmas pidades liigutakse õiges suunas.

"Kui oleks täna (laupäeval – toim) B- või C-finaalis sõitnud, siis võiks mõtlema hakata, kas läks nüüd hooaeg pekki või tuleb hakata mingeid muudatusi tegema," sõnas paatkonna kogenuim liige Raja. "Või siis ei ole meil võimalik seda sammu tippu teha."

Kuigi viimased medalid noppinud sakslased jäid finišis meie meestest nelja sekundi kaugusele, ei olnud jõuvahekorrad nii ilmsed. Kahjuks saatis Eesti nelikut medalisõidus pisuke ebaõnn. Esmalt viskas ilmataadi väike vingerpuss vahetult enne starti Eesti paadi nina viltu, mistõttu pidid eestlased kohe roolima hakkama ja kaotasid kiirust.

1500 m peal oli ebaõnnestunud lähe ununenud ning meie nelik püsis Hiina ja Saksamaaga pronksikonkurentsis, ent üks väike tehniline aps rikkus meeste esimese ühise medali šansid.

"Suutsime jääda aerudega vette kinni. Esimese hooga ei saanud arugi, aga järgmine hetk olid sakslased ja hiinlased läinud," kirjeldas Raja juhtunut. "Sellega läks paadipikkus kindlasti kaotsi," lisas Taimsoo. "See andis hoole korraliku piduri korraks."

Mullu juunis ühte paati istunud Taimsoo, Andersoni, Raja ja Kuslapi hooaja tipphetkeks jäi juulis Luzerni MK-etapil võidetud teine koht. Selle üle on mehed uhked ja võtavad seda kui tõestust, et heal päeval suudavad nad konkureerida teravaimas tipus.

Tiitlivõistlustelt jäi tänavu küll medal koju toomata (EMi 6. ja MMi 5. koht), ent Taimsoo on enesekindel. "Kui võtame tehtud treeningud, poiste arengu ja meie paatkonna arengu tervikuna, siis olen rahul, suund on meil õige. Loodan, et saame seda hoida," sõnas ta.

Edasiminekut näeb ka Killing. "Ei saa öelda, et oleksime kuskil sammu tagasi teinud. Olümpiat silmas pidades on päris korralik samm edasi astutud. Oleme tippseltskonnas sees, lihtsalt täna (finaalis – toim) ei olnud vanajumal meie poolt."

Siiski peavad mehed teeneka treeneri arvates tugevamaks saama, et nad suudaks igal päeval kõrgeimate kohtade nimel heidelda. Mille arvelt see samm astuda?

"Mina näen suurimat potentsiaali Steni ja Kauri pealt," ütles Raja. "Arvan, et puhtalt rammu ja füüsiliste näitajate pealt on meil astuda see samm."

Taimsood teeb kergelt murelikuks rahaline pool, kuid ta ei soovi enne puhkust sellega üleliia pead vaevata. "Et samm edasi teha, on vaja rohkem panustada mitte ainult sportlasel, vaid ka alaliidul ja süsteemil tervikuna," arvab ta. "Muidu oledki tubli sportlane, aga kunagi olümpiakulda koju ei too."

Järgneva kahe nädala jooksul on meestel vaba graafik. Teisisõnu puhkus. Seejärel algab uueks hooajaks põhjaladumine, kuid täpsemad plaanid on Raja sõnul paika panemata.