DREAM TEAM: 1992. aasta olümpiale saatsid ameeriklased esimese NBA mängijatest koostatud meeskonna ja muutsid korvpalli ajalugu igaveseks. Pildil Scottie Pippen (vasakult), Michael Jordan ja Clyde Drexler.Foto: AOP
Korvpalli MM 2019
11. september 2014, 10:00

1992. aasta olümpiaks kokku pandud esimene NBA mängijatega USA koondis ongi ületamatuks jäänud

Kuhu asetub praegune USA MM-koondis läbi aegade parimate seas? (2)

Täna korvpalli MMil Leeduga kohtuv USA koondis on hoolimata kindlatest võitudest saanud kõvasti kriitikat ning paljud arvavad, et peoperemehe Hispaania vastu pole neil kuigi suuri võimalusi. Eile hilisõhtul suutis aga Hispaania omakorda veerandfinaalis Prantsusmaale kaotada. Õhtuleht käis läbi kõik NBA mängijatest koostatud ameeriklaste meeskonnad ja leidis, et nõrga tiimiga tegu pole.

Et rahvusvaheline korvpall on 20 aastaga arenenud, tuleb väike eelis anda uuematele meeskondadele. Näiteks ei tasu heituda sellest, et 2012. aasta koondis võitis Leedut ainult viie punktiga, samas kui 1996. aasta tiim oli kõigist kindlalt parem.

1. 1992. aasta Barcelona olümpiamängud

2012. aasta olümpia ajal debateeriti, et äkki suudaks Londoni meeskond 20 aasta tagust originaalset Dream Teami võita. Ajapikku on siiski selgeks saanud, et neid satse pole mõtet võrrelda. Esimene NBA palluritest koostatud ehk 1992. aasta tiimil on nõrkusi kõige vähem ja veelgi märgilisem on panus rahvusvahelise korvpalli arengule. Vähe sellest, et läbi aegade parim mängija Michael Jordan tõusis just Barcelonas globaalseks superstaariks, nuiasid vastased USA staaride autogramme ja soovisid nendega pilti teha.

Tulemus: kuldmedal
Keskmine punktivahe: +43,7
Koosseis: Tagamängijad: Magic Johnson, John Stockton, Michael Jordan, Clyde Drexler. Ääred: Chris Mullin, Scottie Pippen, Charles Barkley, Larry Bird, Karl Malone, Christian Laettner. Tsentrid: David Robinson, Patrick Ewing

***

2. 2008. aasta Pekingi olümpiamängud

Pärast kolme järjestikust ebaõnnestunud suurturniiri sai USA 2008. aastal kokku nii vägeva seltskonna, et Pekingi meeskonda hakati juba enne olümpia algust kutsuma Redeem Teamiks (Lunastuse meeskond). Õigustatult, sest koos ujuja Michael Phelpsi ja välejala Usain Boltiga kuulus USA koondis olümpiamängude suurimate tegijate hulka. Enne kuulsat finaalini Hispaaniaga ei antud kellelegi võimalusepoegagi ja tulemusega 118:107 lõppenud finaali ennast peetakse üheks parimaks korvpallilahinguks üldse. Hispaania tegi hingematvalt hea mängu, aga ameeriklased tõestasid Kobe Bryanti eestvedamisel, et täisjõus on neid sisuliselt võimatu võita. USA koosseis oli hästi balansis ja sobis rahvusvahelise korvpalliga peaaegu valatult, kasutades täpse käega Carmelo Anthony’t suure ääremängija positsioonil.

Tulemus: kuldmedal
Keskmine punktivahe: +27,6
Koosseis:
Tagamängijad: Jason Kidd, Chris Paul, Deron Williams, Kobe Bryant, Dwyane Wade, Michael Redd. Ääred: LeBron James, Carmelo Anthony, Tayshaun Prince, Carlos Boozer. Tsentrid: Dwight Howard, Chris Bosh

***

3. 2012. aasta Londoni olümpiamängud

See kooslus oli 2008. aastaga võrreldes peaaegu sama hea, aga maailma parima tsentri Dwight Howardi eemalejäämisel jagus korvi alla jõudu tavapärasest vähem. Nii saatis peatreener Mike Krzyzewski vahel platsile meeskonna, kus keskmängija oli kas peenike Kevin Durant või 203cm pikkune Carmelo Anthony. Seega tuli USA-l edu saavutamiseks vastased üle joosta-visata. Üldjoontes saadi ülesandega hakkama, aga peale finaalvastase Hispaania (USA võitis 107:100) avaldas alagrupimängudes kõva vastupanu ka Leedu, kellest oldi üle vaid viie punktiga.

Tulemus: kuldmedal
Keskmine punktivahe: +32,1
Koosseis: Tagamängijad: Chris Paul, Deron Williams, Russell Westbrook, Kobe Bryant, James Harden. Ääred: LeBron James, Kevin Durant, Carmelo Anthony, Andre Iguodala. Tsentrid: Tyson Chandler, Kevin Love, Anthony Davis.

***

4. 1996. aasta Atlanta olümpiamängud

Kodusteks olümpiamängudeks kokku pandud uus Dream Team oli nimede poolest taas ülivõimas ja eriti muljetavaldav oli keskmängijate valik. Ometi olid paljud mehed üle 30aastased ja mingit kirge nende tegutsemisest välja ei paistnud. Michael Jordani puudumisel jäi ka nelja aasta tagusest maagiast kõvasti puudu. Pealegi polnud muu maailma korvpall veel USAle lähedale jõudnud, nii et ka siit väikesed miinuspunktid.

Tulemus: kuldmedal
Keskmine punktivahe: +31,8
Koosseis: Tagamängijad: John Stockton, Gary Payton, Anfernee „Penny“ Hardaway, Reggie Miller, Mitch Richmond. Ääred: Scottie Pippen, Grant Hill, Charles Barkley, Karl Malone. Tsentrid: David Robinson, Shaquille O’Neal, Hakeem Olajuwon.

***

5. 1994. aasta Kanada MM

Praeguseks üsna unustatud meeskond nimega Dream Team II oli oma nimele vastav, hoolimata sellest, et esimese Unistuste meeskonna liikmetest polnud seal kedagi. Sellest hoolimata kuulub 1994. aasta tiim kindlalt viie parima USA profimeeskonna hulka, edasi tuleb juba selge vahe sisse.

Tulemus: kuldmedal
Keskmine punktivahe +37,7
Koosseis: Tagamängijad: Mark Price, Kevin Johnson, Jon Dumars, Reggie Miller, Steve Smith. Ääred: Dominique Wilkins, Dan Majerle, Larry Johnson, Shawn Kemp, Derrick Coleman. Tsentrid: Shaquille O’Neal, Alonzo Mourning.

***

6. 2014. aasta Hispaania MM

Miks mitte paigutada täna poolfinaalis Leeduga kohtuv USA tiim just siia? Isegi kui nad eeldatavas finaalis Hispaaniale kaotavad, võib julgelt väita, et praegune Hispaania koondis võidaks ka kõiki tabelis allpool olevaid meeskondi. Tagamängijate osas on tegu ühe parima USA visketiimiga, aga äärtel ja korvi all tõelisi tegijaid napib. Kuigi kümne aasta tagustes koondistes võib nimesid isegi rohkem olla, siis nüüd teatakse vähemalt oma tugevusi ja minnakse väljakule kindla plaaniga.

Tulemus: 1.-4.
Keskmine punktivahe (seni): +33,2
Koosseis:
Tagamängijad: Kyrie Irving, Derrick Rose, Stephen Curry, Klay Thompson, DeMar DeRozan. Ääred: James Harden, Rudy Gay, Kenneth Faried. Tsentrid: Anthony Davis, DeMarcus Cousins, Andre Drummond, Mason Plumlee

***

7. 2000. aasta Sydney olümpiamängud

Hoolimata USA-le tulnud kuldmedalist oli Sydney olümpia esimene märk, et lihtsalt NBA staaride paariks nädalaks kokkupanemisest ei pruugi võiduks piisata. Vaja on ka üksteisemõistmist, korralikke viskajaid ja aktiivset kaitsemängu. Sydney tiim sellega hakkama ei saanud ja oli poolfinaalis Leedu vastu kaotuse äärel, kui Šarunas Jasikeviciuse viimase sekundi kolmene lühikeseks jäi.

Tulemus: kuldmedal
Keskmine punktivahe: +21,6
Koosseis: Tagamängijad: Jason Kidd, Gary Payton, Tim Hardaway, Ray Allen, Allan Houston, Steve Smith. Ääred: Vince Carter, Kevin Garnett, Shareef Abdur-Rahim, Vin Baker, Antonio McDyess. Tsentrid: Alonzo Mourning

***

8. 2010. aasta Türgi MM

Täielik B-koondis, mis näitas oodatust paremat mängu. Ühtlasi on see ainus USA meeskond, kus oli nii kindel liider kui suurepärase viskekäega äär Kevin Durant. Otsustavates kohtumistes tegi ta sisuliselt üksi Leedu ja Türgiga vahe sisse ja tüüris USA kindlale kullale.

Tulemus: kuldmedal
Keskmine punktivahe: +24,6
Koosseis: Tagamängijad: Chauncey Billups, Derrick Rose, Stephen Curry, Russell Westbrook, Eric Gordon. Ääred: Kevin Durant, Andre Iguodala, Rudy Gay, Danny Granger, Kevin Love. Tsentrid: Lamar Odom, Tyson Chandler

***

9. 2006. aasta Jaapani MM

Pärast häbistavat Ateena olümpiat hakkas USA koondis peamänedžer Jerry Colangelo eestvedamisel rõhku panema nooruslikkusele, meeskondlikule tegutsemisele ja rahvusvahelise korvpalliga kohanemisele, aga lõpuks piirduti ikkagi pronksiga. Poolfinaali kaotus Kreekale oli üsna šokeeriv, sest varasemas faasis näidati sujuvaid esitusi.

Tulemus: pronksmedal
Keskmine punktivahe: +20,4
Koosseis: Tagamängijad: Chris Paul, Kirk Hinrich, Dwyane Wade, Joe Johnson. Ääred: LeBron James, Carmelo Anthony, Shane Battier, Antawn Jamison, Elton Brand. Tsentrid: Dwight Howard, Chris Bosh, Brad Miller

***

10. 2004. aasta Ateena olümpiamängud

Kui tiimi mängujuhid on Allen Iverson ja Stephon Marbury, siis ei saagi midagi head välja tulla. Isegi meeskonnamängu võrdkuju Tim Duncan ei suutnud midagi erilist korda saata ja FIBA reeglitega kohaneda. Nightmare Team (Õuduste meeskond) suutis kaotada nii Puerto Ricole, Leedule kui poolfinaalis Argentiinale ning peksti meedia poolt õigustatult läbi.

Tulemus: pronksmedal
Keskmine punktivahe: +4,6

Koosseis: Tagamängijad: Stephon Marbury, Allen Iverson, Dwyane Wade, LeBron James. Ääred: Shawn Marion, Carmelo Anthony, Richard Jefferson, Lamar Odom, Carlos Boozer. Tsentrid: Tim Duncan, Amar’e Stoudemire, Emeka Okafor

***

11. 2002. aasta USA MM

Kodumaal Indianapolises pallinud kooslus oli esimene NBA mängijatest koostatud tiim, kes pidi vastu võtma kaotuse. Ja mitte ühe, vaid kolm. Lõpuks jäädi isegi medalist kindlalt ilma.

Tulemus: 6. koht
Keskmine punktivahe: +16,9

Koosseis: Tagamängijad: Andre Miller, Jason Williams, Baron Davis, Michael Finley, Reggie Miller. Ääred: Paul Pierce, Shawn Marion, Raef LaFretnz, Elton Brand. Tsentrid: Jermaine O’Neal, Ben Wallace, Antonio Davis

***

 * 1998. aasta Kreeka MMil võisid NBA tööseisaku tõttu osaleda vaid Euroopas mängivad pallurid. Pisut üllatuslikult saadi nendega kolmas koht.