Rait Merisaar. Foto: Facebook
Sõudmine
9. oktoober 2014, 13:40

Eesti sõudjad üritavad kahte maailmarekordit

Jaanuari alguses üritavad sõudjad Rainer Saad ja Rait Merisaar püstitada sõudeergomeetril kaks uut maailmarekordit. 

Tegemist on ainulaadse üritusega, millesarnast pole varem Eestis olnud. Üritus kannab nime „Maailmarekordi Projekt 2015" ning selle raames üritavad Saad ja Merisaar tandemina sõuda ühe miljoni meetri (1000km) maailmarekordi ning teise rekordi pikimas tandemisõidus.

Miljoni meetri sõudmises peavad nad distantsi lõpetama kiiremini kui 3 ööpäeva, 10 tundi ja 33 minutit. Pikima tandemisõidu uue rekordi püstitamiseks tuleb ergomeetrit sõita kauem kui 4 ööpäeva, 15 tundi ja 7 minutit.

"Mõned peavad meid heas mõttes hulludeks, kuid see näitab, et nende arvates on see katsumus piisavalt raske ja kindlasti kerge see olema ei saa," ütles Saad. "Otsus maailmarekordid ette võtta ei sündinud üleöö ning eeltööd sai selleks palju tehtud."

Nii 27-aastane Saad kui 20-aastane Merisaar omavad mõlemad pikka ergomeetri kogemust ning kumbki on ergomeetril läbinud mitu miljonit meetrit. Eelnevalt on mõlemad osalenud mitmetel Eestis korraldatavatel ergomeetri võistlustel, mille hulka kuuluvad näiteks 100 kilomeetri sõit, 24 tunni võistkondlik sõit kui ka 21 päeva kestev sõudmistuur, kus läbiti üle 400 kilomeetri.